הקבוצות הקטנות

חלק מרכזי מהעבודה בכנס נעשה בקבוצות קטנות. הקבוצות הקטנות מונחות בגישות מקצועיות מגוונות, על ידי חברי עמותה, שהם אנשי מקצוע, המובילים בתחומם. הקבוצה הקטנה מהווה יחידת למידה ועבודה קבועה ורציפה, לאורך שלושת ימי הכנס. קבוצה זו מאפשרת חוויה אישית, בין-אישית וקבוצתית באווירה אינטימית ומכילה. הקבוצות מופיעות כאן בסדר אלפביתי לפי השם הפרטי של המנחה. הן ייפתחו רק בהרשמה מספקת ויסגרו כאשר יהיו מלאות. יש לבחור שלוש קבוצות ע"פ העדפה (1, 2 ו-3) ולציין את בחירתך בטופס ההרשמה.

 

1. שפת הרוך ושפת התשוקה
הרוך והתשוקה הן שתי שפות, הנוכחות במפגש הטיפולי שלנו עם האחר. כמנחי קבוצות אנו מורגלים יותר בשפת הרוך, שהיא השפה המקובלת בקשר הטיפולי, כאשר שפת התשוקה מהווה אתגר ומקום לתעוזה ובו בזמן מעוררת חשש, בושה ואף ניתוק מהחוויה. כמיהה לתנועה בין שתי השפות, המפגישה אותנו עם גבולות וחופש נוגעת בהשתוקקות העמוקה שלנו לקשר ולחיות, וטומנת בתוכה פוטנציאל לריפוי עמוק.

אלה סטולפר, עובדת סוציאלית (MA), פסיכותרפיסטית ומדריכה. חברת סגל בתכניות להנחיית קבוצות אוניברסיטת תל אביב ובמכללה לחברה ואומנויות. מנהלת התוכנית להנחיית קבוצות בבית הספר המרכזי להכשרת עו"ס משרד הרווחה. בוגרת וחברה במכון לאנליזה קבוצתית.

2. בין גבולות הגיזרה לשמיים הם הגבול *
רוח הזמן ויצריות טכנולוגית דוחפות בגלוי ובסמוי לפריצת גבולות כך שחוויית "גבולות הגיזרה" שלנו מאותגרת ע"י הפנטזיה של "השמיים הם הגבול".
איך אנחנו מזהים צורך בגבולות וחשק בפריצת גבולות, מתי הם נחווים כמגבלות ומתי כמחזיקים ומייצבים?
דילמות אלה נפגוש בקבוצה במרחבים האישיים, הבין אישיים והטרנספרסונליים וגם במפת הכנס, בין הקבוצה לשאר המרחבים.
הקבוצה תונחה בשילוב האנליזה הקבוצתית וגישות אינטרסוביקטיביות.

אנקה דיטרוי, פסיכולוגית קלינית מדריכה, טיפול אישי, זוגי וקבוצתי, הדרכות בגישה אנליטית אינטרסוביקטיבית; מרצה בתכנית הליבה ובמסלול לפסיכותרפיה קבוצתית, התכנית לפסיכותרפיה, אוניב' ת"א, מכון דיטרוי ת"א. ניהול ואוצרות אוסף דיטרוי.
3. אין גבול של הגבול
גבולות היא מילת מפתח, תנאי לקיום תקין ביחסים בין אנשים, בין מדינות. במהלך ההתפתחות שלנו, מתחילת החיים ועד סופם, אנחנו מחויבים בהתמודדות עם השאלה של איפה הגבול – הנכון, האפשרי, הבריא. זוהי דיאלקטיקה מתמדת בין יותר מידי לפחות מדי, והיא משיקה לנורמות חברתיות ותרבותיות.הגבולות האקטואליים של הגוף והבחירה שלנו איפה לשים את הגבול ביחסים בינאישיים תלווה אותנו במהלך הסדנה.
סגנון ההנחיה יהיה אינטגרציה של אנליזה קבוצתית ואנליזה ביואנרגטית.
ברכה הדר, פסיכולוגית קלינית. אנליטיקאית ביואנרגטית; אנליטיקאית קבוצתית. פיתחה שיטה אינטגרטיבית של עבודה קבוצתית אנליטית עם מיקוד על מקומו של הגוף בטיפול. כותבת ומפרסמת על קשר גוף-נפש, מיניות, בושה, הזדקנות.

4. על הגבוליות כחוויה תוך אישית, בין אישית וחברתית
בְּטֶרֶם אֶבְנֶה חוֹמָה אֶרְצֶה לִשְׁאֹל
מָה אֲכַתֵּר בָּהּ וּמָה אַדִּיר מִמֶּנָּה,
וּלְמִי אֲנִי עָלוּל לִגְרֹם כְּאֵב. 

(רוברט פרוסט, תיקון חומה; תרגום: עדנה אולמן-מרגלית)

בין הפריפריאלי למוגדר, בין המזוהה למעורפל ובין המוכר למודחק נסתקרן להכיר את אזורי העצמי הגבוליים. אזורי הספר הללו בנפש מהווים קרקע פוריה לחקירה בהקשר קבוצתי אנליטי כאשר מגוון המראות והדהוד הקולות מאפשרים מפגש עם חלקי עצמי מגוונים המרחיבים את גבולותנו.

הרנן פאבלוקס, מטפל בפסיכודרמה ובשילוב אמנויות. חבר במכון ישראלי לאנליזה קבוצתית. מנחה במכללה לחברה ואמנויות. מטפל במשרד החינוך. קליניקה לטיפול פרטני וטיפול קבוצתי אנליטי.
5. אזורי הגבול שבינינו: מרחבי מפגש, יצירה והתחדשות *
גבולות. לחצות גבולות. להציב גבולות. שיח שולט במקומותינו, שמהדהד לאזורי מלחמה, הגנה ושמירה על סדר ותפקוד במרחב הציבורי, המשפחתי, הזוגי והפרטי. אנחנו בקבוצה הקטנה נעיז להשתחרר מהתניות אלו. נחקור ונחווה, דווקא, את אזורי הגבול, מעברי הגבול ומרחבי הביניים שבּין לבין, ושבּינינו. נשאף לגלות שאזורי גבול יכולים להיות אזורי מפגש, שינוי, יצירה והתחדשות. נעבוד כרשת קבוצתית חיה וזורמת בפרקטיקה אנליטית קבוצתית.
יהושע לביא, אנליטיקאי קבוצתי ופסיכולוג קליני, חבר סגל הוראה במכון הישראלי לאנליזה קבוצתית, יועץ ומנחה בארגונים בנושא מנהיגות רִשְתִּית עָנָוָוה, ניסיון טיפולי בקבוצות מבוגרים, ילדים ונוער, ייסד וערך את כתב העת 'מקבץ' של העמותה.
6. מי מפחד מגבולות?
אין לי בעיה עם גבולות? זה ממש עובר כל גבול! סליחה, אבל עברת את הגבול! כמה אנחנו עסוקים בגבולות של האחרים? מה קורה לנו שאנחנו לא מעזים לעבור גבולות מוכרים לטובת הסיכוי למשהו חדש? האם יש השפעה של ה"אין גבולות ברורים למדינת ישראל" על ההתנהגות שלנו כישראלים? העבודה תעשה בשילוב סוציודרמה, פסיכודרמה, ואנליזה קבוצתית.
יפי שפירר, פסיכודרמטיסטית מדריכה בכירה, סוציודרמטיסטית , בוגרת ההכשרה לאנליזה קבוצתית. ראש ועדת הרישום בחטיבת הפסיכודרמה בי.ה.ת עובדת זה 15 שנים בקבוצות, פרטני וקהילתי על גבול ישראל עזה.
7. גבולות ואני
במפגשי הקבוצה הקטנה, נעסוק בחקירת המושג גבולות: במישור האישי, המשפחתי, החברתי והמקצועי. נתכנס להכיר זה את זה ולקדם את היכולת לשתף ולחלוק. ננסה יחד לזהות את: סגנון ההתמודדות האישי בנושא הגבולות, החלקים המקדמים והמעכבים של הסגנון, המקורות, השחזורים, ובדיקת האופציות לתזוזה ושינוי.
מינה וילסון, עובדת סוציאלית, מדריכה ומנחת קבוצות, מרכזת וחברת סגל התכנית הדו-שנתית להנחיית קבוצות ביה"ס לע"ס, אוני' ת"א. מנחה קבוצות של נפגעי תקיפה מינית ונפגעותיה. מדריכה רופאים, המנחים סטודנטים לרפואה בביה"ס לרפואה באוני' ת"א.
8. ה'Deadline חשוב לחיים'

"אלה שאינני יכול להכיר... אלה שהייתי רוצה להכיר... אלה שלעולם לא אכיר... אלה שלא הייתי רוצה להכיר... אלה ששכחתי אך עוד אזכור... אלה ששכחתי אך לעולם לא אזכור... אלה שאינני מכיר..."

(דאגלס גורדון, מיצב טקסט)

במהלך הכנס נחקור באמצעות הקבוצה את מערכות היחסים שלנו עם יעדים וקווי סיום, משאלות ומגבלות במרחבים ובתפקידים השונים בחיינו. ננוע בין האומנויות השונות אל עבר הרחבת היצירתיות במרחב הקבוצתי המשותף, יחד עם המנחה. ההנחייה בשילוב אומנויות וגישת האנליזה הקבוצתית.

מרית יפה מילשטיין, מטפלת בפסיכודרמה ושילוב אומנויות, מדריכה, אנליטיקאית קבוצתית, חברת סגל ויו"ר המכון הישראלי לאנליזה קבוצתית. מנחה ומדריכה השתלמויות ופיתוח צוותים בארגונים. קליניקה פרטית. מדריכה ומטפלת במרפאה להפרעות אכילה ילדים ונוער תה"ש.
9. "משמר הגבול"
מפגשי הקבוצה יאפשרו התנסות, התבוננות ובחינה של נושא הגבולות בחיינו. מי שומר עליי ועלינו ומפני מה? איפה עובר הגבול בינינו לבינם ובין חלקי העצמי השונים, ומי קובע אותו? במפגשים יבחנו אפשרויות ומצבים ב"כאן ועכשיו" בהם נאמץ את הגבולות, נחצה אותם או נרצה אולי להסירם ולקבוע גבולות חדשים.
הקבוצה תונחה בגישת האנליזה הקבוצתית.
סאיד תלי, עובד סוציאלי בכיר (MSW), אנליטיקן קבוצתי ומגשר מוסמך במשפחה, מפקח ארצי במשרד הרווחה בתחום הפרט והמשפחה, חבר סגל התכנית להנחיית קבוצות בבית ברל ובעל קליניקה פרטית.
10. לעבור את הגבול...
מפגיעות שנאה ותוקפנות קשה להיפטר, חיות תשוקה ודיאלוג קשה להחזיק ... "חדוות מגע ה ביחד" - בסיסה ביכולת לתת לעצמי ל"החדר" ע"י האחר. ה"החדרות" מלווה, תמיד, בשאלה "עד כמה אני יכול להתערסל/להתערבב עם השני מבלי ללכת לאיבוד לעצמי?!" (איום זהותי). בסדנה נבחן את ההשתוקקויות והפחדים לפתוח/להרחיב את "מעברי הגבול" האישיים. הסדנה תונחה בשלוב הגישה האינטר-סוביקטיבית וגישת האנאליזה הקבוצתית.
עמי פרגו גופר, פסיכולוג קליני, מדריך. טיפול אישי, קבוצתי וייעוץ למנהלים והנהלות (דיאלוג ומנהיגות ארגונית). קליניקה פרטית, אוניברסיטאות תל אביב ובר אילן.
11. המשך, גבול לפניך *
אבל המשך בזהירות ומתוך כבוד.
המשיכו לחוש. המשיכו לחשוב. המשיכו להקשיב לגבול הפנימי, לגבול הטבעי, לגבול החיצוני. לגבול המתנגד, לזה המתלבט ולזה המגן ושומר. בקבוצה נזמין לחוש, לחשוב, לחקור ולבטא את כל אלה... ועוד.

שלי פרי אוסמו, עובדת סוציאלית. פסיכותרפיסטית, מנחת קבוצות ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת. מדריכה עובדים סוציאלים. מנחה במשרד הביטחון.

 

תולי פלינט, עובד סוציאלי קליני, מנחה קבוצות, מטפל פרטני, זוגי ומשפחתי. מומחה בטיפול בטראומה, מנחה במשרד הביטחון.

     

* במפגשי קבוצה זו בשבת, לא יהיה שימוש במכשירי חשמל/אלקטרוניקה ולא תידרש כתיבה. 

 

לדף הראשי
לדף ההרשמה