דו"ח פעילות 2016

הרחבת היריעה

דו"ח פעילות 2016

 

אנו שמחים להגיש את דו"ח הפעילות לשנת 2016.

הפעילות התבצעה בשתי רמות עיקריות:
רמת התוכן ורמת הארגון.

   

ועד העמותה

ועד העמותה המשיך את פעילותו ברמת התוכן וברמת הארגון ופיתוח התשתיות שיתמכו בתכנים. השנה נפגשו חברי הוועד הנבחרים יחד עם בעלי תפקידים וועדת הביקורת  אחת לחמישה שבועות בממוצע, ובדרכי התקשורת המקובלות כיום בתת צוותים. השנה צירפנו את הגזבר והאחראית על תחום קשרי קהילה ושיווק כ"חברי ועד נלווים". נעשית עבודה בצוותי עבודה שונים שאינם חברי ועד, אם בפעילויות תוכן, כמו ועדות היגוי של מקבץ בסלון, ימי חמישי ועוד, ואם בפעילויות ארגוניות כגון ועדת מלגות, צוות שיווק וקשרי קהילה, מערכת מקבץ ועוד.  השנה עשינו מאמץ להרחיב את היריעה ויצרנו מגוון גדול יותר של פעילויות לקהל חברי העמותה ומתעניינים ושיפרנו את תהליכי השיווק של פעילויותינו. כחלק מהרחבה זו התפתחו שיתופי פעולה עם ארגונים שונים.

 

פעילות תוכן

בשנת 2016 התקיים בירושלים יום עיון ראשון בסדרת "לדעת/לא לדעת", בשיתוף פעולה עם ארגון "פסיכואקטיב" ועמותת "עיר עמים". מטרת הסדרה היא לאפשר מפגש עם סוגיות מורכבות בחברה הישראלית, תוך שימוש באמצעים שונים כגון סיור במקום, ועיבוד באמצעות שיח בקבוצות קטנות וגדולות.  כנס סופשבוע קבוצות המסורתי התקיים זו השנה ה-13 והשנה נקרא "געגועים להיות". בנוסף יצאו לאור גיליון נוסף של "מקבץ", כתב העת של העמותה. המשכנו בפעילות המחברת בין כותבי המאמרים בכתב העת לבין קוראיהם, הנקראת  "מקבץ בסלון" וכן חידשנו את המסורת של  "ערבי חמישי" המאפשרים טעימות חודשיות ממגוון סוגי הנחיית הקבוצות בארץ.

 

יום עיון "לדעת/לא לדעת - יום בירושלים"

יום העיון הראשון בסדרה, אורגן, כאמור, בשיתוף פעולה עם ארגון "פסיכואקטיב" והפעם גם עם עמותת "עיר עמים". יום העיון כלל סיור על קו התפר בירושלים, בהדרכת עמותת "עיר עמים", דיון בקבוצות קטנות ודיון בקבוצה גדולה. השתתפו בו 80 איש ואישה והתקיימו 8 קבוצות קטנות, שהונחו, כמו גם הקבוצה הגדולה, בידי אנשי מקצוע מהעמותה ומארגון "פסיכואקטיב". מתגובות שהתקבלו נראה שהכנס היה מוצלח והשיג את מטרותיו. בעקבות זאת תוכננו שני ימי עיון נוספים בסדרה זו לשנה הקרובה.

 

כנס  סופשבוע קבוצות ה-13, "געגועים להיות"

בכנס השתתפו 105 איש ואישה וצוות המנחים מנה 20 אנשים, מהם 2 שהנחו לראשונה בכנס סופשבוע קבוצות. מספר המשתתפים היה גבוה באופן מהותי ממספרם בשנה שחלפה. נושא הכנס היה "געגועים להיות". נבחרה ועדת הגוי קטנה (6 אנשים), שהכינה את הכנס ביסודיות ובמסירות. במהלך הכנס התקיימו מפגשי עבודה עם מנחי הקבוצות הקטנות ועם מנחי הקבוצה הגדולה ובנוסף התקיימו ישיבות עם כל אנשי הצוות. המשתתפים חולקו על פי העדפותיהם ל-9 קבוצות קטנות ונפגשו גם בקבוצה הגדולה, בקבוצת הבוקר ובמליאות הפתיחה והסיכום. פעילויות בתחום הריקוד והדרמה התקיימו בערבו הראשון של ובערבו השני. הכנס נוהל מתוך תפיסת "הכנס כשלם", המעודדת את משתתפי הכנס לקחת חלק בכל הפעילויות באופן שיעשיר אותם ואת הכנס כאחד. ואכן, ההשתתפות בקבוצות הקטנות ובאלה הגדולות הייתה גבוהה. באופן כללי, הן המשתתפים והן המנחים הביעו שביעות רצון מהכנס.

פרטים נוספים על סופשבוע קבוצות 2016 - געגועיםלהיות ניתן למצוא כאן

 

צוות חשיבה - סופשבוע קבוצות

במשך שנים רבות, מאז הקמתו, נחשב כנס סופשבוע קבוצות "כנס אד-הוק", משמעות הדבר הייתה שכל כנס שנתי עומד בפני עצמו: הצוות והנהלתו מתכנסים ומתפזרים ללא מחויבות לרצף. בשנים האחרונות אפשר היה לזהות שהכנס נושא את הזיכרון של עצמו מדור לדור והקבוצה היא בעלת מודע, לא מודע ותת מודע משותפים. עלתה שאלה אם יש צורך בהקמת צוות, שיחזיק את הרצף בין הכנסים ואת ה"מטא-חשיבה" על הכנס.

במהלך 2016  נפגש צוות חשיבה, לברור הקונספט: האם אמנם יש צורך בחשיבה מסוג זה, ביצירת גשרים באופן מודע בין כנס לכנס ובראיית כל הכנסים הללו כמכלול. הצוות נפגש פעמים אחדות, העלה סוגיות רבות ומרתקות, הגדיר את עצמו כצוות חושב, אולי ממליץ, ובעיקר מתעניין בלא מודע של כנס סופשבוע קבוצות לדורותיו כשלם.

 

"מקבץ" - כתב העת של העמותה הישראלית להנחיה ולטפול קבוצתי

בשנה זו יצא לאור גיליון של כתב העת "מקבץ", ובו מגוון מאמרים אקדמיים מעניינים. החלה עריכה של גיליון מיוחדת המציגה פעילויות הנחייה והרצאות שהוצגו בכנס המדעי "קבוצות וזהויות", שהתקיים ביולי 2015 (לפרסום בשנת 2017). הורחבה קבוצת הסוקרים של המאמרים המוגשים לכתב העת. באוגוסט 2016 נפרדנו מעורכת מקבץ זה 4 שנים (ד"ר סמדר בן אשר). בהמשך עברה מערכת כתב העת רענון  וכיום אנו נמצאים בתהליך איתורו/ה של עורך/ת חדש/ה. אחת ההתפתחויות המשמחות היא, שאם בעבר היה לעתים קשה למצוא כותבים לכתב העת, כיום המצב הוא ששפע מאמרים מוגשים לסקירה.
הגיליונות הקודמים של "מקבץ" התפרסמו במסגרת ספריית JSTOR, ספריה אינטרנטית בינלאומית. הכניסה חופשית דרך ספריית הביטוח הלאומי.

פרטים נוספים על כתב העת מקבץ ניתן למצוא כאן.

 

מקבץ בסלון

פעילות ערבי "מקבץ בסלון" התקיימה גם במהלך שנה זו. סדרת המפגשים מתבססת על מאמרים שפורסמו בכתב העת "מקבץ". מטרת המפגשים היא לעורר לחיים את הטקסט ולעודד את השיח הקבוצתי ואת הלמידה בין עמיתים. המפגש משלב הרצאה, שיח בין כותבים וקוראים, יחד עם חוויה קבוצתית. במהלך 2016 הוקמה וועדת היגוי של "מקבץ בסלון" והתקיים מפגש בקיבוץ עינת - " Zoom in  ו - Zoom out - גבולות העצמי בקבוצה" - עם הדס לוי ודובי הדרי (מאי 2016).

 

ערבי חמישי

לאורך השנה התקיימה סדרת מפגשי סדנה אחת לחודש, בנושא "הזר שבתוכי והמפגש אתו בקבוצה". כל מפגש הונחה בידי מנחה קבוצות בעל סגנון הנחיה ייחודי משלו. בהדרגה נוצר גרעין של משתתפים קבועים, שסביבם התכנסו משתתפים, שבאו לערבים בודדים: מנחי קבוצות, תלמידים ואורחים מן הקהילה.  ההנחיה הייתה בעיקרה התנסות חווייתית מתובלת בהתייחסות תאורטית - הן לשיטה והן למפגש עם "הזר שבחוץ" ועם "הזר שבפנים".

 

כנס "מגדל בבל"

קבוצות המשימה נתפסות לא פעם כ"בן חורג" בעמותה, שמרבית החברים בה באים מהתחום הטיפולי. נקרתה בדרכנו הזדמנות לשנות מצב דברים זה, כאשר הוזמנו להצטרף להכנת כנס בתחום הייעוץ הארגוני, הקבוצתי והעבודה עם הפרט - "הכנס המשותף לפיתוח אנשים, צוותים וארגונים: ממגדל בבל אל הרשת". החלטנו להצטרף להובלתו יחד עם ארבעה ארגונים נוספים (איפ"א, אפק, אנליזה קבוצתית, וחטיבת הפסיכולוגים התעסוקתיים בהפ"י). הכנס תוכנן להתקיים בפברואר 2017 והוצגו בו גישות ומתודות מגוונות, עם דגש על היכולת להתבונן באותו "מקרה" או דילמה מזוויות ראייה והבנה שונות. הדבר אפשר למידה חדשה, החורגת אל מעבר לגבולות הדיסציפלינה והארגון.

 

פעילות בתחום הארגון

הפעילויות בתחום הארגון מאפשרות תמיכה בפעילויות התוכן, וחלקן בעשייה של ועד העמותה הוא משמעותי.

 

ועדת חברות ואתיקה

ועדת חברות ואתיקה פעלה בשנת 2016 בעיקר למטרת חידוש חברות ותשלומים של חברי העמותה ולמטרת גיוס חברים חדשים. אם בעבר ראתה העמותה בחברים בה סוג של "לקוחות" הרי שהשנה, לאחר תהליך פנימי, החלה העמותה לראות בהם "שותפים לקהילה מקצועית". כבשנים קודמות, גם בשנת 2016 רוב החברים הצטרפו לעמותה בצמוד לכנס "סופשבוע קבוצות". עם סיום השנה עשינו מבצע טלפוני שהגדיל את מספר החברים. בסוף השנה הגענו למספר של 97 חברים משלמים ומייסדים ועוד 22 סטודנטים חברים ללא תשלום. המספר כמעט זהה למספר החברים בשנה הקודמת, אך אנחנו ראינו בכך התקדמות, שכן הכנס המדעי בשנת 2015  השפיע מאוד לטובה על מספר הרשומים בעמותה בשנת 2016 ואנו מרגישים ש"תחושת הקהילה" עליה עמלנו, החלה לבוא לידי ביטוי.

פרטים נוספים על הצטרפות כחבר/ת עמותה ניתן למצוא כאן.

 

ועדת מלגות

הועדה אחראית על חלוקת מלגות (סבסוד השתתפות בפעילויות העמותה). הועדה מנהלת את עיקר התקשורת בין חבריה ובינם לבין מבקשי המלגות באינטרנט ונפגשה לדון בבקשות למלגה לקראת כנסים וימי עיון. בשנת 2016 חילקה הועדה 10 מלגות בסכום של יותר מחמשת אלפים ש"ח, לצורך השתתפות בסופשבוע קבוצות "געגועים להיות" בפקיעין. הבקשות למלגה הוערכו ודורגו על פי שבעה קריטריונים קבועים מראש, אשר פורסמו באתר העמותה, לשם עקרון השקיפות. התקבלו תרומות בסכום הקרוב לאלפיים ש"ח. ועדת המלגות מבקשת להודות לתורמות ולתורמים על נדיבותם ורוחב ליבן/ם. פרטים נוספים על מצב הקרן מתפרסמים בדו"ח הפיננסי. יש לציין שאנו מחפשים שני חברים נוספים לוועדה זו.

פרטים נוספים על מתן מלגות ותרומות ניתן למצוא כאן.

 

קשרי קהילה ושיווק

שיווק פעילויות העמותה במהלך 2016 התנהל במתכונת הרגילה המשלבת שימוש באתר העמותה,משלוח דפי רב-מסר כמה פעמים בחודש, לרשימת תפוצה של כ-9000 כתובות, שימוש בפייסבוק וברשימות תפוצה ייחודיות בעת הצורך, בהתאם לסוג הפעילות. נעשה ניסיון לשדרג את שיווק "סופשבוע קבוצות" ואכן ההרשמה הייתה כמעט מלאה כחודש לפני הכנס ובכך פוצח ההרגל הישראלי להירשם ברגע האחרון. בין השאר, הודפסו פליירים ופוסטרים שחולקו במקומות רבים, בידי בעלי עניין, ונעשה שימוש מסיבי בפעילות של יום "לדעת/לא לדעת - יום בירושלים" כדי לשווק את הכנס.

קשרי קהילה - אנו עדים לפניות רבות של ארגונים לשיתופי פעולה, ביניהם, למשל, פנייה של ארגון אופק לקבל חסות מהעמותה לכנס שייערך ב-2017, פנייה להשתתף בכנס ארגונים שאכן התקיים בהשתתפות העמותה ב-2017, ועוד. היבט נוסף של קשרי קהילה ושיווק בא לידי ביטוי ביצירת שיווק במתכונת "ברטר" עם ארגונים, כלומר, פרסום פעילויות של העמותה תמורת פרסום פעילויותיהם של ארגונים שונים, ובכך חשיפה לקהלים חדשים ועזרה בהפצת פעילויות רלוונטיות לחברי העמותה. שינוי נוסף הוא כניסת ראש צוות קשרי קהילה ושיווק, כחברת ועד נלווית, השותפה לדיוני הוועד (אך אינה מצביעה).

 

מתנדבים בעמותה

במהלך השנה יצר הוועד קשר עם חברי עמותה שהביעו רצון להיות מעורבים בפעילותה ומתנדבים רבים, המסייעים בפעילויות העמותה ופועלים במסירות בארגון "ערבי חמישי", ערבי "מקבץ בסלון", ארגון והנחיה בימי העיון "לדעת/לא לדעת", בוועדות ההיגוי השונות ובפעילותה השוטפת של העמותה נוספו לשורותיה.

במעגל הפעילים שעובד לכל אורך השנה יש כ 25 מתנדבים, ובמעגלים הרחבים יותר הלוקחים חלק בארגון והנחייה בפעילויות השונות, התנדבו כ-70 פעילים.

 אנו מעריכים את פעילותם ומודים להם מקרב לב. במהלך אספת העמותה ב- 2016 נערך מפגש היכרות והוקרה לפעילים. המפגש כלל הפעלה בתנועה וכיבוד עשיר.

 

אדמיניסטרציה, שקיפות וניהול פיננסי

רכזת פרויקטים (בשכר), מבצעת את עבודת המזכירות ותומכת בפעילויותיה השונות של העמותה, תוך כדי מתן מענה לכל הגורמים בעמותה כמו גם לפעיליה ולחברים בה במאור פנים וביעילות. ניכר שהיקף המשרה שלה אינו מאפשרת תמיכה במגוון ההולך וגדל של פעילויות העמותה ולפיכך התחלנו לבחון את הגדלת היקף המשרה. הגזבר (בהתנדבות), מבצע את התכנון הפיננסי, מסייע לכל אחראי הפעילויות לתכנן את התקציב ומדריך אותם בתשומת לב ובסבלנות. כמעט כל הפעילות המנהלתית והרישום הפיננסי מתרחשים כיום באמצעות האינטרנט ומתקיים תהליך קפדני של תכנון ההכנסות וההוצאות והמעקב אחריהן. גם השנה אנו ממשיכים לעבוד עם משרד רו"ח חיים וורמברנד. האספה הכללית של העמותה ב-2016 מנתה משתתפים רבים מהרגיל, וכללה פעילות עמיתים בתנועה ודיונים ערים בתכני האספה.

 

גם השנה אנחנו שמחים להסתכל לאחור על שנה ברוכת פעילות וממשיכים קדימה, עם פעילויות ישנות וחדשות. בעת פרסום דו"ח זה כמה וכמה אירועים של שנת 2017 כבר נמצאים מאחורינו, כמו כנס "מגדל בבל", יום עיון נוסף בסדרת "לדעת/לא לדעת" וערבים נוספים בסדרות "ערבי חמישי" ו"מקבץ בסלון".

 

ועד העמותה:

ד"ר דניאל ווייסהוט - יו"ר

רונית שי - סגנית יו"ר

טל אלון - אחראית כתב העת "מקבץ" ו"מקבץ בסלון"

אריאלה ברזל - צוות חשיבה סופשבוע קבוצות וסיוע בערבי חמישי

רחל יעקובוביץ - אחראית מתנדבים

דודי נתן - אחראי חברים

אילנה רזניק - רכזת "ערבי חמישי"

 

חברי ועד נלווים:

רוני גילת - גזבר

זהרה אליאס - אחראית קשרי קהילה ושיווק