דו"ח פעילות 2018

אנו שמחים להגיש את דו"ח הפעילות לשנת 2018

 

ועד העמותה

 

בשנת 2018 החל לפעול ועד עמותה חדש. גם בשנה זו הועד המשיך לפעול במתכונת מלאה. חודשיים לאחר בחירתו, בתחילת פברואר 2018, הלכה מאתנו במפתיע ובטרם עת חברה וקולגה יקרה, רחל יעקובוביץ' ז"ל, חברת ועד העמותה ובעלת תפקידים משמעותיים אחרים במשך שנות פעילותה בעמותה. הכאב והעצב הכרוכים בפרידה ממנה מלווים אותנו עד רגע זה. יהי זכרה ברוך!

הוועד קיים תהליך חשיבה אסטרטגי במרץ 2018, לעיצוב תכנית שנתית וחשיבה על יישום חזון העמותה, והמשיך לפעול, תוך הצטרפות חבר ועד נלווה. ועדת הביקורת הייתה שותפה בישיבות, כפי שהיה נהוג בשנים הקודמות. התקיימו ישיבות באופן שוטף, כפעם בחודש.

בדצמבר 2018 נערכה אסיפה חצי שנתית, בה קבלנו חבר וועד חדש ואישרנו שינויים קלים בתקנון העמותה. הועד עסק במגוון סוגיות הנוגעות להעמקת הקשר והפעילות התורמת לקהילת מנחי הקבוצות בארץ. ניתן דגש על יצירת קשר והגעה לקהלים שונים של מנחי קבוצות, שפחות מכירים את העמותה.

שיתוף פעולה של העמותה נעשה, זו פעם שנייה, סביב הכנה וקיום הכנס המשותף לפיתוח אנשים, צוותים וארגונים. הכנס, לגלוש על הגל הכאוטי, נערך בשיתוף חמישה ארגונים; איפ"א, אפק, המכון לאנליזה קבוצתית, החטיבה התעסוקתית של הסתדרות הפסיכולוגים והעמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי.

בנוסף יצאו לאור שני גיליונות נוספים של "מקבץ", כתב העת של העמותה. המשכנו במפגשי "מקבץ בסלון" - פעילות המחברת בין כותבי המאמרים בכתב העת לבין קוראיהם, וכן פתחנו סדרת פעילויות חדשות - "מדברים קבוצה" המאפשרת מפגש עם מנחה המתמחה בתחום הנחיית קבוצות, סביב הרצאה וקבוצות עיבוד לאחר ההרצאה. פעילויות העמותה מתקיימות באזור המרכז ובירושלים.

המפגשים המשותפים שיזמנו בעמותה, ויפורטו בהמשך, איפשרו להרחיב את הידע על הנחיית קבוצות דרך למידה של דיסיפלינות שונות, להתנסות בפעילויות, לעבד סוגיות בהנחיה, ולחקור ביחד את תפקיד המנחה במופעיו השונים. הניסיון והשיתוף של משתתפי הפעילויות חשוב, מעניין ומלמד לא פחות לעתים, מזה של האורח המרכזי המוזמן למפגש.

נציג כאן את הפעילויות השונות של העמותה, הן הפעילויות המתמשכות, והן החד פעמיות, וכן, את הגופים השוני המניעים את פעילויות העמותה בהתנהלותה השוטפת.

 

פעילות תוכן

 

סדרת הסדנאות "ערבי חמישי" בקבוצה

החל מינואר 2018 פעלה סדרת הסדנאות של "ערבי חמישי" בקבוצה. סדרה זו עסקה השנה בנושא "דיאלוג מתוך קונפליקט" והיא ממשיכה מסורת ותיקה בעמותה שמיועדת לאנשי מקצוע שונים, העוסקים ומתעניינים בעבודה הקבוצתית. מטרת הסדרה להוות בית לאוכלוסייה זו לאורך כל השנה. הסדרה בנויה מסדנאות, המונחות בסגנונות מגוונים ואף שונים זה מזה, ומאפשרת חשיפה וערוצים חדשים של הנחיה. ההנחיה משלבת התנסות חווייתית מתובלת בהתייחסות תאורטית, כאשר כל סדנה עומדת בפני עצמה. מי שלא השתתף בסדנה אחת יכול להצטרף לאחרת. לשמחתנו הקונספט של בניית גרעין קבוע ומרכזי ממשיך להתקיים בכל סדרה מחדש. גם שכל פעילות עומדת בפני עצמה, נוצרה בכל זאת המשכיות והתפתחות בכל סדרת המפגשים, הכרות בין המשתתפים והעמקה בשיח ביניהם, ושל כל אחד במסע האישי שלו בתהליך דינמי ופורה.

משתתפי הסדנה מהווים את הדור העכשווי של ליבת העמותה, מנחים צעירים וותיקים, הצמאים להעשרה ולמידה בדרך שהולמת את רוח העמותה והעבודה הקבוצתית. בין המשתתפים מנחים מתחום החברה, הקהילה, הארגון והטיפול הקבוצתי.

 

 

Foulkes Lecture בישראל

על הרצאת פוקס: מסורת הרצאות פוקס נוסדה ע"י תלמידיו ל פוקס, ומתקיימת מדי שנה בלונדון מטעם החברה הבין לאומית לאנליזה קבוצתית (GASI). ההרצאה השנתית ה-42 ניתנה במאי 2018 בלונדון ע"י רובי פרידמן מישראל.
במהלך ספטמבר 2018 ערכנו מפגש מרגש וייחודי, בשיתוף פעולה עם המכון לאנליזה קבוצתית של "הרצאת פוקס בישראל", בעקבות הזמנתו של ד"ר רובי פרידמן לתת הרצאה זו באפריל במפגש השנתי בלונדון.
באירוע שיתקיים בפקולטה לאמנות של סמינר הקיבוצים, שמענו את הרצאתו של רובי פרידמן
Beyond Rejection, Glory and the Soldier's Matrix: The Heart of my Group Analysis

הגיבו להרצאה: טל אלון ויעל דורון.

 

כנס סופשבוע קבוצות ה-15 "גבולות"

כנס סופשבוע קבוצות המסורתי התקיים זו השנה ה-15 והשנה סביב הנושא "גבולות". בכנס זה, שהתקיים בנובמבר 2018 במלון עדן אין בזיכרון, הוזמנו המשתתפים לסופשבוע מרתק סביב הנושא האקטואלי 'גבולות'.
מתוך ההזמנה לכנס:
"...אנחנו מציבים גבולות בעבודה הקבוצתית, בחיינו הפרטיים, המשפחתיים והסוציו-פוליטיים, בניסיון להרגיש בטוחים, ליצור צמיחה ועוד. יחד עם זאת, קיומם של גבולות לא פעם יוצר מתח וקונפליקט ו/או ניתוק. נושא הגבולות, הן במציאות החיצונית והן במציאות הפנימית, הופך למורכב ורב משמעות".

בכנס בחנו את נושא הגבולות בממדיו השונים, בחיינו בכלל ובעבודה הקבוצתית בפרט. נכחו בו כ-110 משתתפים ו- 22 חברי צוות. הכנס אפשר, כתמיד, התפתחות מנחי קבוצות, מפגש בין מקצועי והמשך קידום העבודה האישית והקבוצתית של המנחים המשתתפים בו.

הכנס נוהל על יד דניאל ווייסהוט וצוות היגוי בצידו, ועדה בת חמישה משתתפים, בשיתוף עם בעלי תפקידים בעמותה. הכנס הציף סוגיות רכזיות בנושא גבולות, אישיים, חברתיים, חברתיים, וגאוגרפיים ושימש מקור השראה גם להמשך השיחה והחשיבה בוועד העמותה ובפעילויות השונות. משוב מרכזי שהתקבל הן מהמשתתפים והן מהצוות התייחס להחזקה טובה ומאפשרת של הכנס, שסיפקה גם הכלה וגם הנחת גבולות אפשריים לכלל משתתפי הכנס, וגם למשתתפים שומרי שבת, שמספרם בכנס זה גדל.
בסיום הכנס נשלח משוב אינטרנטי למשתתפים ולמנחים שרבים מאד ענו עליו, ונכתב דו"ח מסכם מפורט שגם ממשיך את תהליך ההמשגה של הכנס המיוחד הזה, שהחל עם מנהל הכנסים הקודמים והמשיך גם השנה.

מרכיב חשוב בבניית הכנס הוא הרכב צוות המנחים, הרכזים וחברי ועדת ההיגוי שעושים עבודתם בהתנדבות, כמו ביתר פעילויות העמותה. התשוקה לארגן ולהנחות בכנס זה לאורך השנים גבוהה מאוד, ולא תמיד יכולה לתת מענה לכל המעוניינים לתרום בו. 

 

 

השנה פתחנו אפשרויות אחרות ונוספות לתרום כמנחים במסגרת סדרת המפגשים של "מדברים קבוצה".

סדרת המפגשים "מדברים קבוצה"

"מדברים קבוצה" היא סידרה חדשה של ארבעה מפגשים אשר נועדה לאפשר הרחבה והעמקה של מיומנויות הנחיה למנחי קבוצות ומטפלים קבוצתיים מדיסיפלינות שונות. המפגשים נערכים במתכונת של הרצאה במליאה, שלאחריה עבודה בקבוצות קטנות עם איסוף החוויה והלמידה בסיום. את ההרצאות מעבירים אנשי מקצוע מומחים בתחומם מתחומים מגוונים של עולם הקבוצות. מתכונת זו מאפשרת העמקה תאורטית מחד, ועיבוד חוויתי ב"כאן ועכשיו".

מפגש ראשון נערך במהלך דצמבר 2019 וניתן על ידי ד"ר אבי ברמן בנושא:
"קורבנות פוסט טראומטית וביטוייה בקבוצה".
הרצאתו של ד"ר אבי ברמן עסקה בנושאים של פרקטיקה מקצועית, קנאה ותחרות, תופעת הקורבניות אצל היחיד ובחברה, ולאחריה התקיימו תהליכי עיבוד, בחלקם עם המרצה עצמו. הערב היה מרתק ונכחו בו משתתפים מקרב חברי העמותה ואורחים נוספים.
במהלך 2019 נקבעו 3 ערבים נוספים, בהשתתפות גב' סמדר אשוח – יחסי אחים בקבוצה, מר הרנן פבלוקס – סוציומטריה בקבוצה, וגב' ליאת אריאל – גרעיני בדידות בקבוצה.

 

מפגשי מקבץ בסלון

פעילות ערבי "מקבץ בסלון" התקיימה גם במהלך שנה זו, והורחבה לירושלים. סדרת המפגשים מתבססת על מאמרים שפורסמו בכתב העת "מקבץ". מטרת המפגשים היא לעורר לחיים את הטקסט ולעודד את השיח הקבוצתי ואת הלמידה בין עמיתים. המפגש משלב הרצאה, שיח בין כותבים וקוראים, יחד עם חוויה קבוצתית.

במהלך ינואר 2018 התקיים מפגש באוניברסיטת ת"א מפגש עם אורי לוין בנושא "החיפוש אחר האמת: עקרונות החשיבה של ביון, תהליכים קבוצתיים, וצמיחה נפשית בסרט '12 המושבעים'".
המפגש כלל משתתפים מהעמותה, מאוניברסיטת ת"א, ואף קרובי משפחה של אורי, והיה מקצועי וטוב, כמו גם מרגש ונוגע.

סדרת המפגשים בירושלים, אשר נערכו בסלון בייתי ונעים, הוקדשה לנושא :
"לשוט על מים סוערים - המנחה ורגעים קשים בקבוצה"
יוזמת מקבץ בסלון צמחה מתוך רצון לקרב את הטקסט, לעורר סקרנות ולאפשר למידה התנסותית משמעותית. ארבעת המפגשים ישלבו הרצאות, שיחות עם המחברים וחוויה קבוצתית של כל המשתתפים.
ארבעת המחברים , שמאמריהם נוגעים בנושא הסדרה, ופורסמו בחוברות מקבץ בשנים האחרונות, הם חני בירן, שמואל ברנשטיין (אוק' ודצמ' 2018 ) ומפגשים עם פלג דור חיים וליאת ורהפטיג-ארן תוכננו ל-2019.

בהרצאתם הרחיבו המרצים את היבטי מאמריהם הנוגעים בקשיים שונים בהנחיה, כפי שאלו משתקפים במגוון הקבוצות אותם הנחו : קבוצות שמשימתן המרכזית, זירת הפעילות בה התקיימו, המגזר האנושי שממנו באו המשתתפים כמו גם ההבנות התיאורטיות שהנחו את ההנחיה – משרטטים יחד מנעד מרשים של פעילות הנחייתית.

 

הכנס המשותף לפיתוח אנשים צוותים וארגונים - "לגלוש על הגל הכאוטי"

קבוצות המשימה נתפסות לא פעם כ"בן חורג" בעמותה, שמרבית החברים בה באים מהתחום הטיפולי. נקרתה בדרכנו להתעמק בנושא זה, כאשר הוזמנו להצטרף, זו הפעם השנייה, להכנת כנס בתחום הייעוץ הארגוני, הקבוצתי והעבודה עם הפרט - "הכנס המשותף לפיתוח אנשים, צוותים וארגונים:
"לגלוש על הגל הכאוטי"החלטנו להצטרף להובלתו יחד עם ארבעה ארגונים נוספים (איפ"א, אפק, אנליזה קבוצתית וחטיבת הפסיכולוגים התעסוקתיים בהפ"י). הכנס התקיים בפברואר 2018 במכללת רופין, והוצגו בו גישות ומתודות מגוונות, עם דגש על היכולת להתבונן באותו "מקרה" או דילמה מזוויות ראייה והבנה שונות. הדבר איפשר למידה חדשה, העוברת אל מעבר לגבולות הדיסציפלינה והארגון.

 

"מקבץ" - כתב העת הישראלי להנחיה ולטפול קבוצתי

בשנה זו יצאו לאור, בעריכתם של שני העורכים, שני גיליונות עבים מהרגיל של כתב העת "מקבץ", ובהם מגוון מאמרים אקדמיים מעניינים. הורחבה קבוצת הסוקרים של המאמרים המוגשים לכתב העת, הוסדרו עניינים הנוגעים להעברת זכויות יוצרים והדגשים מקצועיים להגשת המאמרים הוכנסו ביתר הרחבה לאתר העמותה. אם בעבר לעתים היה קושי למלא גיליון, כיום מוגשים מאמרים רבים לסקירה, כך שנוצרה רשימת המתנה לפרסום. אנו רוצים לעודד כיוון זה, המשתף ומלמד בידע הפרקטי והתאורטי בין מנחים עמיתים.

הגיליונות הקודמים של "מקבץ" התפרסמו במסגרת ספריית JSTOR, ספריה אינטרנטית בינלאומית, אשר מאפשרת גישה למאמרים בכל העולם. הכניסה חופשית דרך ספריית הביטוח הלאומי.

פרטים נוספים על כתב העת מקבץ ניתן למצוא כאן.

 

 

פעילות בתחום הארגון

הפעילויות בתחום הארגון מאפשרות תמיכה בפעילויות התוכן, וחלקן בעשייה של ועד העמותה הוא משמעותי.

 

ועדת חברות ואתיקה

ועדת החברות פעלה בשנת 2018 בעיקר למטרת חידוש חברות ותשלומים של חברי העמותה ולמטרת גיוס חברים חדשים, תוך מחשבה על קהלים של מנחי קבוצות שאינם מגיעים בדר"כ לפעילויות העמותה.

העמותה רואה בחבריה "שותפים לקהילה מקצועית", ומדגישה את העושר והלמידה הייחודית הקיימים במפגש מנחים מדיסיפלינות שונות.

בסוף השנה הגענו למספר של 140 חברי עמותה (148 בסוף 2017). חברי עמותה כוללים את המשלמים דמי חברות ואת מייסדי העמותה, שהוענקה להם חברות כבוד לחיים. במהלך 2018, החליט הוועד לגבות דמי חברות סמליים מסטודנטים שנה שנייה להנחית קבוצות, במקום שנת חברות חינם, כפי שהיה בשנים קודמות.

פרטים נוספים על הצטרפות כחבר/ת עמותה ניתן למצוא כאן.

 

ועדת מלגות

הועדה אחראית על חלוקת מלגות (סבסוד השתתפות בפעילויות העמותה). הועדה מנהלת את עיקר התקשורת בין חבריה ובינם לבין מבקשי המלגות באינטרנט ונפגשה לדון בבקשות למלגה לקראת כנסים וימי עיון. בשנת 2018 חילקה הועדה 8 מלגות, לצורך השתתפות בסופשבוע קבוצות בזכרון יעקב. הבקשות למלגה הוערכו ודורגו על פי שבעה קריטריונים קבועים מראש, אשר פורסמו באתר העמותה, לשם עקרון השקיפות. התקבלו 20 תרומות.

ועדת המלגות מבקשת להודות לתורמות ולתורמים על נדיבותם ורוחב ליבן/ם. פרטים נוספים על מצב הקרן מתפרסמים בדו"ח הפיננסי.

פרטים נוספים על מתן מלגות ותרומות ניתן למצוא כאן.

 

קשרי קהילה ושיווק

שיווק פעילויות העמותה במהלך 2018 התנהל במתכונת הרגילה. במסגרת החלפת הוועד בסוף 2017 התמנתה מובילה חדשה לצוות קשרי קהילה ושיווק, בנוסף לתרומתה הרבה של המנהלת האדמיניסטרטיבית בתחום זה. החל מאמצע השנה גם בנושאי פרסום בעקבות איוש תפקיד הפרסום בצורה מלאה יותר. אחד ההיבטים של קשרי קהילה ושיווק בא לידי ביטוי ביצירת שיווק במתכונת "ברטר" עם ארגונים שונים, ובכך חשיפה לקהלים חדשים ועזרה בהפצת פעילויות רלוונטיות לחברי העמותה. פעילויות אלה משלבות גם שימוש באתר העמותה, משלוח דפי רב-מסר כמה פעמים בחודש לרשימת תפוצה של כ-7000 כתובות, שימוש בפייסבוק וברשימות תפוצה ייחודיות בעת הצורך, בהתאם לסוג הפעילות. חלק מהפרסום כולל פעילויות משמעותיות בעולם הנחיית הקבוצות של ארגונים אחרים.

 

מתנדבים בעמותה

במהלך השנה פנו אלינו מתנדבים אחדים, והוועד יצר קשר עם חברי עמותה שהביעו רצון להיות מעורבים בפעילותה ועם מתנדבים, המסייעים בפעילויות העמותה ופועלים במסירו רבה "מאחורי הקלעים".

העמותה היא ארגון המבוסס על עבודת מתנדבים ואי לכך מתנדבים אלו, אשר פועלים במסירות רבה, בחלקם לאורך שנים, קריטיים לקיום פעילויות. במעגל הפעילים, שעובד לכל אורך השנה יש כ- 40 מתנדבים, ובמעגלים הרחבים יותר, הלוקחים חלק בארגון והנחייה בפעילויות השונות, התנדבו כ-70 פעילים נוספים. תחומי ההתנדבות כללו את ארגון "ערבי חמישי", ארגון ערבי "מקבץ בסלון", סדרת פעילויות "מדברים קבוצה" וכן השתתפות כחברים בוועדות ההיגוי השונות, בוועדת מלגות ובארגון סופשבוע קבוצות והנחייה בו.

בנוסף, באופן לא תמיד גלוי לעין, פועלת מערכת "מקבץ", וקבוצת סוקרים נאמנה, המסייעת לעריכה המקצועית והטובה של המאמרים בכתב העת.
אנו מעריכים את פעילותם ומודים להם מקרב לב על התרומה המגוונת והאיכותית לפעילויות, ועל הסיוע במימוש החזון של העמותה וקיומו הלכה למעשה.

המעוניינים לקחת חלק בפעילויות העמותה - אנא לחצו כאן.

 

 

אדמיניסטרציה, שקיפות וניהול פיננסי

תפקידים מרכזיים בתחום זה הינם תפקיד המנהלת האדמיניסטרטיבית של העמותה ותפקיד הגזבר.

המנהלת האדמיניסטרטיבית פועלת לעידוד וחיזוק החזון וערכי העמותה, ומסייעת לבניית תכניות עבודה, ולמימושן. היא מסייעת בניהול פיננסי של העמותה, בהפקה ושווק פעילויות העמותה בשיתוף עם ועדות ההיגוי השונות, בניהול מערך חברי העמותה, בליווי ותמיכה בראשי הועדות השונות בעמותה, בקיום קשרים עם גורמי חוץ, ובניהול אדמיניסטרטיבי שוטף.

גזבר העמותה, תפקיד רב חשיבות הנעשה כל כולו בהתנדבות (!), מבצע את התכנון והמעקב התקציבי, מסייע לכל אחראי פעילויות לתכנן את תקציב הפעילות, ומנהל את הפעילות הכספית מול המערכת הבנקאית. כמעט כל הפעילות המנהלתית והרישום הפיננסי מתבצעים כיום באמצעות האינטרנט במערכות ממוחשבות, ומתקיים תהליך קפדני של רישום התקבולים וההוצאות. השנה החלפנו את משרד רו"ח חיים וורמברנד במשרד חדש, דינמי ותומך של רוה"א רוזה רייך, המעניק לנו שירות מצויין, ממשיך ללוות ולבקר את כל הפעילות החשבונאית של העמותה.

את הדו"ח הכספי לשנת 2018 ניתן למצוא כאן.

 

אנו שמחים להסתכל לאחור על שנה ברוכת פעילות וממשיכים קדימה, עם פעילויות ישנות וחדשות.

 

ועד העמותה

טל אלון - יו"ר, ועורכת משותפת של כתב העת "מקבץ".
רוני בן אריה - אחראית קשרי לקוחות ומרכזת האדמיניסטרציה של הוועדה המדעית, לקראת הכנס המדעי 2019.
יעל סגל - חברת וועדת היגוי לכנס סופשבוע קבוצות 2018.
עידית שני-אדום - אחראית וועדת פרסום.
דודי נתן - אחראי וועדת חברים
אביחי אבידור - רכז סדרת המפגשים "מדברים קבוצה".

 

חברי ועד נלווים

רוני גילת - גזבר
רחלי נועם

 

ועדת ביקורת

ד"ר ברוס אופנהיימר
עמית כהן