דו"ח פעילות 2019

אנו שמחים להגיש את דו"ח הפעילות לשנת 2019

 

ועד העמותה

 

גם בשנה זו הועד המשיך לפעול במתכונת מלאה. שנה זו היתה עתירת פעילות וכללה שני כנסים גדולים; כנס מדעי, המתקיים אחת ל-3-4 שנים, וכנס סופשבוע קבוצות, המתקיים אחת לשנה.

הפעילויות השונות מכוונות ליישום חזון העמותה. ועדת הביקורת הייתה שותפה בישיבות, כפי שהיה נהוג בשנים הקודמות. התקיימו ישיבות באופן שוטף, אחת לחודש.

במאי 2019 נערכה אסיפה חצי שנתית, בה קבלנו חברת ועד חדשה, שסייעה בפעילות הענפה של הוועד. הועד עסק בחשיבה במגוון סוגיות הנוגעות להעמקת הקשר והפעילות התורמת לקהילת מנחי הקבוצות בארץ, תוך דגש על יצירת קשר והגעה לקהלים שונים של מנחי קבוצות, שפחות מכירים את העמותה, וצרוף חברים חדשים.

בשנה זו יצאו לאור שני גיליונות נוספים של "מקבץ", כתב העת של העמותה. המשכנו במפגשי "מקבץ בסלון" - פעילות המחברת בין כותבי המאמרים בכתב העת לבין קוראיהם, וכן המשכנו סידרת מפגשים חדשה, שנפתחה בסוף 2018 - "מדברים קבוצה" המאפשרת מפגש עם מנחה המתמחה בתחום הנחיית קבוצות, סביב הרצאה וקבוצות עיבוד לאחר ההרצאה. פעילויות העמותה מתקיימות באזור המרכז ובירושלים .

המפגשים המשותפים שיזמנו בעמותה, ויפורטו בהמשך, מחזקים את חזון העמותה של למידה מקצועית משותפת, ושיתוף בניסיון, בסוגיות חשובות להנחייה וטיפול קבוצתי, והרחבת הידע על הנחיית קבוצות דרך למידה של דיסיפלינות שונות. ניתן דגש על התנסות בפעילויות, עיבוד רגעים משמעותיים בהנחיה, וחקירת תפקיד המנחה והמטפל הקבוצתי במופעיו השונים. הניסיון והשיתוף של משתתפי הפעילויות חשוב, מעניין ומלמד לא פחות לעתים, מזה של האורח המרכזי המוזמן למפגש, ואנו רואים עצמנו "נותנים במה" גם לניסיון של חברי העמותה כשותפים מלאים לדרך.

בהמשך נציג את הפעילויות השונות של העמותה, וכן, את הגופים השוני המניעים את פעילויות העמותה בהתנהלותה השוטפת.

 

פעילות תוכן

 

 

הכנס המדעי ה-8 - 'הבטוח והמתהווה במרחב הקבוצתי'

הכנס המדעי ה-8 של העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי, היווה חוויה לימודית מרתקת, שהוקדשה לחקירה של האופן בו מופיעים הבטוח והמתהווה בעבודה הקבוצתית, של מנחים ומטפלים קבוצתיים.

הכנס התקיים במהלך שלושה ימים עשירים ומעניינים, במתכונת של יום ראשון שהוא קדם-כנס התנסותי, ויומיים של כנס מדעי המשלב פאנלים של הרצאות, ומיני סדנאות התנסותיות.

נושא הכנס הזמין התבוננות על המתח המובנה, המתקיים בין הבטוח והמתהווה בתהליך המתמשך שהקבוצה עוברת, ביחסים בין משתתפי הקבוצה, ובמרחב הפנימי שלנו כמנחים, ובמיוחד, המאפיינים המנוגדים המאפשרים תנועה וצמיחה - הקבוע והמשתנה, הוודאי והארעי, הגלוי והסמוי, המדובר והחשאי. נקודת מבט זו המאפשרת לקוטביות להתקיים באותו מרחב, תוך יצירת חיבורים חדשים ומפתיעים במרחב שביניהם, עוררה עניין רב, גם בקרב מגישי ההצעות הנכונים לשתף ולבטא מניסיונם, וגם בקרב המשתתפים, שתרמו לכנס דינמי ומרתק, שבו הגות ותיאוריה, כמו גם חלקים משחקיים ומוסיקליים.

 

כנס סופשבוע קבוצות ה-16 – "השביל הזה מתחיל כאן..."

כנס סופשבוע קבוצות המסורתי התקיים זו השנה ה-16 והשנה סביב הנושא "השביל הזה מתחיל כאן...". בכנס זה, שהתקיים בנובמבר 2019 במלון עדן אין בזיכרון, הוזמנו המשתתפים לסופשבוע מרתק סביב שאלות אישיות של התפתחות ומעורבות.

מתוך ההזמנה לכנס:

"...כנס זה מיועד לאנשי מקצוע, שעבודה קבוצתית היא בנפשם: מטפלים קבוצתיים, מנחי קבוצות ואנשי מקצוע מתחומי החינוך, העבודה הסוציאלית, הטיפול, בריאות הנפש והגוף, מסגרות הניהול, הייעוץ הארגוני וההתפתחות האישית.

סוף שבוע קבוצות מזמין את כל משתתפיו ללמידה אישית, מקצועית וחברתית במהלך שלושה ימים, באמצעות התנסות חווייתית במרחבים קבוצתיים דינמיים מגוונים, תוך התבוננות וחקירה יחד. כנס זה מהווה הזדמנות לקחת פסק זמן מחיי היום יום ולהעלות מודעות בתחומי חיינו המגוונים ובבחירות דרכינו.

מוטיב הכנס "השביל הזה מתחיל כאן..." מזמין להסתכל בעיניים חדשות על שבילי חיינו בכאן ועכשיו ולתהות לאן נבחר ללכת. עד כמה התרגלנו ועד כמה בחרנו, על איזו דרך עלינו ואיך? נתהה לאן מובילים השבילים האישיים והקולקטיביים שלנו בעבודה הקבוצתית, בחיינו הפרטיים, המשפחתיים והסוציו-פוליטיים.

הכנס נוהל על יד אריאלה בארי בן-ישי וצוות היגוי בצידה, בשיתוף עם בעלי תפקידים בעמותה. הכנס הציף סוגיות מרכזיות בנושאים אישיים, חברתיים, וגאוגרפיים, וכן נושאים הקשורים אלינו כקהילת מנחים ומטפלים קבוצתיים. הוא שימש מקור השראה גם להמשך השיחה והחשיבה בוועד העמותה ובפעילויות השונות.

משוב מרכזי שהתקבל, כמו בכל שנה, התייחס להחזקה טובה ומאפשרת של הכנס, שסיפקה גם הכלה וגם התפתחות כיחידים וכקהילה לכלל משתתפי הכנס. בסיום הכנס נשלח משוב אינטרנטי למשתתפים ולמנחים שרבים מאד ענו עליו, ונכתב דו"ח מסכם שגם ממשיך את תהליך ההמשגה של הכנס המיוחד הזה, שהחל עם מנהל הכנסים הקודמים והמשיך גם השנה.

מרכיב חשוב בבניית הכנס הוא הרכב צוות המנחים, הרכזים וחברי ועדת ההיגוי שעושים עבודתם בהתנדבות, כמו ביתר פעילויות העמותה. התשוקה לארגן ולהנחות בכנס זה לאורך השנים גבוהה מאוד, ולא תמיד יכולה לתת מענה לכל המעוניינים לתרום בו.

 

סדרת המפגשים "מדברים קבוצה"

"מדברים קבוצה" היא סידרה שהחלה פעילותה בשנה שעברה וכללה ארבעה מפגשים אשר נועדה לאפשר הרחבה והעמקה של מיומנויות הנחיה למנחי קבוצות ומטפלים קבוצתיים מדיסיפלינות שונות. המפגשים נערכים במתכונת של הרצאה במליאה, שלאחריה עבודה בקבוצות קטנות, עם איסוף החוויה והלמידה בסיום. את ההרצאות מעבירים אנשי מקצוע מומחים בתחומם מתחומים מגוונים של עולם הקבוצות. מתכונת זו מאפשרת העמקה תאורטית מחד, ועיבוד חוויתי ב"כאן ועכשיו".

מפגשי הסידרה במהלך 2019:

~ הרצאתה של גב' סמדר אשוח:
יחסי אחים וביטויים בקבוצה - שיחזור וטיפול ב"טראומת האחים", ועסקה בסטינג הטיפולי המתאים יותר לטפל ביחסי אחים. בעוד שהקשר האנליטי הדיאדי מזמין יותר יחסי העברה הורה-ילד, הרי שבקבוצה יחסי העברה הם ליחסי משפחה, העברה אופקית.(פוקס 1966). אנשים משחזרים ביחסים עם אחרים לא רק מה שהם מעבירים מיחסי הורה- ילד אלא גם את היחסים הראשוניים עם אחים, יחסים משמעותיים, שיש להם קיום בפני עצמם. בהרצאה תואר כיצד התהליך הטיפולי בקבוצה אנליטית מאפשר להעלות, לשחזר, ולעבד טראומה ראשונית במימד יחסי אחים., כטראומה המשותפת לעתים לכל משתתף בקבוצה, בין אם יש לו אחים ובין אם אין לו, ועולה בלא קשר למיקומו הממשי בסדר הלידה- בין אם הוא בן בכור, תאום או הילד הקטן ביותר.

~ הרצאתו של מר הרנן פאבלוקס:
סוציומטריה בקבוצה - הסוציומטריה מודדת יחסים חברתיים בהקשר של משיכה ודחייה בין אישית. בצבא ובארגונים שונים עורכים מבחני סוציומטריה לזיהוי תכונות מנהיגות, לבניית צוותים ולבחירת מועמדים מתאימים לתפקיד. בהרצאה זו עסקנו בסוציומטריה בפעולה ומה שהיא מלמדת אותנו על הקבוצה.
בהרצאה הודגם האופן בו ניתן להעמיק בחקר פיתוח הזהות באמצעות הסוציומטריה. המשתתפים יחוו את העוצמה של הסוציומטריה בהקשר הקבוצתי וילמדו על הפוטנציאל הגלום בגילוי הלא מודע הקבוצתי והאישי .פוקס מציע את התקשורת הלא מודעת הבין אישית. הסוציומטריה מאפשרת לחשוף את קיומה של תקשורת זו בבחירות בין אישיות מודעות ולא מודעות בהקשר הקבוצתי והחברתי. החשיפה שלהן מאפשרת הבהרה של חלקים בזהות של המשתתפים בקבוצה. בהרצאה אתאר את תהליך הסקת המסקנות על היחסים בין הקבוצה ליחידת ההנחיה, זיהוי של מנגנוני הגנה המופעלים בקבוצה, תהליכים דינמיים בין אישיים ושל הקבוצה כשלם. ההרצאה שילבה דוגמאות מקבוצות, וכן הפעלה של המשתתפים בכאן ועכשיו.

~ הרצאתה של גב' ליאת אריאל
אם עץ (לא) נופל ביער - על המפגש עם גרעין הבדידות האישי במרחב הקבוצתי, עסקה בחידה הפילוסופית מתחום האפיסטימולוגיה, משנת 1910, שואלת כך: האם ייתכן שהצליל שהעץ השמיע בנפילתו- קיים, אף שאיש לא שמע או הבחין בו? האם משהו יכול להתקיים בכלל בלי שמבחינים בו?
סביב שאלה זו נחקרה חוויית הבדידות- כמוה כעץ נופל ביער, מאחר והבדידות במהותה מתרחשת במקום לא נראה, מחוץ להכרה ולתודעה שאיננה תודעתה, ולעתים איננה נשמעת או מוכרת גם לאדם שחווה אותה.
בתוך כל אחד מאיתנו נמצא גרעין של בדידות, אזור בו אנו מרגישים רחוקים או מורחקים מאחרים.
במפגש התחקנו אחר אזורי הבדידות הנסתרים ובעיקר, נשאל האם וכיצד ניתן ׳לשמוע׳ את גרעין הבדידות הפרטי- בתוך יחסים בין אישיים, בקבוצה, ׳ביער׳.

 

 

מפגשי מקבץ בסלון

פעילות ערבי "מקבץ בסלון" התקיימה גם במהלך שנה זו, והורחבה לירושלים. סדרת המפגשים מתבססת על מאמרים שפורסמו בכתב העת "מקבץ". מטרת המפגשים היא לעורר לחיים את הטקסט ולעודד את השיח הקבוצתי ואת הלמידה בין עמיתים. המפגש משלב הרצאה, שיח בין כותבים וקוראים, יחד עם חוויה קבוצתית.

סדרת המפגשים בירושלים, אשר נערכו בסלון בייתי ונעים, הוקדשה לנושא: "לשוט על מים סוערים - המנחה ורגעים קשים בקבוצה".

יוזמת מקבץ בסלון צמחה מתוך רצון לקרב את הטקסט, לעורר סקרנות ולאפשר למידה התנסותית משמעותית. ארבעת המפגשים שילבו הרצאות, שיחות עם המחברים וחוויה קבוצתית של כל המשתתפים.

ארבעת המחברים, שמאמריהם נוגעים בנושא הסדרה, ופורסמו בחוברות מקבץ בשנים האחרונות, הם חני בירן, שמואל ברנשטיין, פלג דור חיים וליאת ורהפטיג-ארן.
שני המפגשים הראשונים התקיימו במהלך 2018, ושניים נוספים, במהלך 2019. בסלוניים הביתיים של מארגנות הסדרה, הדה עמיר וציפי פאוסט.

בהרצאתם הרחיבו המרצים את היבטי מאמריהם הנוגעים בקשיים שונים בהנחיה, כפי שאלו משתקפים במגוון הקבוצות אותם הנחו : קבוצות שמשימתן המרכזית, זירת הפעילות בה התקיימו, המגזר האנושי שממנו באו המשתתפים כמו גם ההבנות התיאורטיות שהנחו את ההנחיה – משרטטים יחד מנעד מרשים של פעילות הנחייתית.

במקבץ בסלון בתל אביב התקיימו שני מפגשים משמעותיים:

שיחה עם אורי לוין על מאמרו החיפוש אחר האמת: עקרונות החשיבה של ביון, תהליכים קבוצתיים, וצמיחה נפשית בסרט 12 המושבעים.
במפגש נחקר הקושי הנפשי לשהות באזורי החיפוש אחר האמת, וצפינו בקטעים מהסרט '12 המושבעים', בו ניתן למצוא הדגמות מרתקות לארבעת עקרונות התפקוד הנפשי שביון מתווה, ולדרך שבה הם באים לידי ביטוי בקבוצות שונות בקליניקה, בארגון ובחברה כולה, בין היתר בעקבות ספרו של ביון 'התנסויות בקבוצה' (1959), שם הוא מתאר יחסים בין האספקט הקבוצתי שיש לו יכולת חשיבה (קבוצת העבודה), לבין האספקט הקבוצתי שנעדר יכולת חשיבה (קבוצת הנחות היסוד). מתוך ספר זה, ניתן לנסח ארבעה עקרונות של תפקוד נפשי, שהראשון שבהם הוא הצורך האנושי לדעת את האמת. בעקרון זה מניח ביון שהמוטיבציה האנושית הבסיסית היא חקר האמת. ההתפתחות הנפשית היא משחק גומלין בין כוחות החותרים להכרת האמת, לבין הכוחות שפועלים להימנע מכאב הגדילה והצמיחה שכרוכים בחיפוש זה.

 

"מקבץ" - כתב העת הישראלי להנחיה ולטפול קבוצתי

בשנה זו יצאו לאור, בעריכתם של שני העורכים, שני גיליונות עבים מהרגיל של כתב העת "מקבץ", ובהם מגוון מאמרים אקדמיים מעניינים. הורחבה קבוצת הסוקרים של המאמרים המוגשים לכתב העת, הוסדרו עניינים הנוגעים להעברת זכויות יוצרים והדגשים מקצועיים להגשת המאמרים הוכנסו ביתר הרחבה לאתר העמותה. אם בעבר לעתים היה קושי למלא גיליון, כיום מוגשים מאמרים רבים לסקירה, כך שנוצרה רשימת המתנה לפרסום. אנו רוצים לעודד כיוון זה, המשתף ומלמד בידע הפרקטי והתאורטי בין מנחים עמיתים.

הגיליונות הקודמים של "מקבץ" התפרסמו במסגרת ספריית JSTOR, ספריה אינטרנטית בינלאומית, אשר מאפשרת גישה למאמרים בכל העולם. הכניסה חופשית דרך ספריית הביטוח הלאומי.

פרטים נוספים על כתב העת מקבץ ניתן למצוא כאן.

 

 

פעילות בתחום הארגון

הפעילויות בתחום הארגון מאפשרות תמיכה בפעילויות התוכן, וחלקן בעשייה של ועד העמותה הוא משמעותי.

 

ועדת חברות

ועדת החברות פעלה בשנת 2019 בעיקר למטרת חידוש חברות ותשלומים של חברי העמותה ולמטרת גיוס חברים חדשים, תוך מחשבה על קהלים של מנחי קבוצות שאינם מגיעים בדר"כ לפעילויות העמותה.
העמותה רואה בחבריה "שותפים לקהילה מקצועית", ומדגישה את העושר והלמידה הייחודית הקיימים במפגש מנחים מדיסיפלינות שונות.
בסוף השנה הגענו למספר של 151 חברי עמותה (140 בסוף 2018). חברי עמותה כוללים את המשלמים דמי חברות ואת מייסדי העמותה, שהוענקה להם חברות כבוד לחיים. במהלך 2018, החליט הוועד לגבות דמי חברות סמליים מסטודנטים שנה שנייה להנחית קבוצות, במקום שנת חברות חינם, כפי שהיה בשנים קודמות.

פרטים נוספים על הצטרפות כחבר/ת עמותה ניתן למצוא כאן.

 

ועדת מלגות

הוועדה אחראית על חלוקת מלגות (סבסוד השתתפות בפעילויות העמותה). הוועדה מנהלת את עיקר התקשורת בין חבריה ובינם לבין מבקשי המלגות באינטרנט ונפגשה לדון בבקשות למלגה לקראת כנסים וימי עיון. בשנת 2019 חילקה הועדה 22 מלגות, לצורך השתתפות בכנס המדעי ובסופשבוע קבוצות בזכרון יעקב. הבקשות למלגה הוערכו ודורגו על פי שבעה קריטריונים קבועים מראש, אשר פורסמו באתר העמותה, לשם עקרון השקיפות. התקבלו 31 תרומות.

ועדת המלגות מבקשת להודות לתורמות ולתורמים על נדיבותם ורוחב ליבן/ם. פרטים נוספים על מצב הקרן מתפרסמים בדו"ח הפיננסי.

פרטים נוספים על מתן מלגות ותרומות ניתן למצוא כאן.

 

קשרי קהילה ושיווק

שיווק פעילויות העמותה במהלך 2019 התנהל במתכונת הרגילה. במסגרת החלפת הוועד בסוף 2017 התמנתה מובילה חדשה לצוות קשרי קהילה ושיווק, בנוסף לתרומתה הרבה של המנהלת האדמיניסטרטיבית בתחום זה. החל מאמצע השנה גם בנושאי פרסום בעקבות איוש תפקיד הפרסום בצורה מלאה יותר. אחד ההיבטים של קשרי קהילה ושיווק בא לידי ביטוי ביצירת שיווק במתכונת "ברטר" עם ארגונים שונים, ובכך חשיפה לקהלים חדשים ועזרה בהפצת פעילויות רלוונטיות לחברי העמותה. פעילויות אלה משלבות גם שימוש באתר העמותה, משלוח דפי רב-מסר כמה פעמים בחודש לרשימת תפוצה של כ-7000 כתובות, שימוש בפייסבוק וברשימות תפוצה ייחודיות בעת הצורך, בהתאם לסוג הפעילות. חלק מהפרסום כולל פעילויות משמעותיות בעולם הנחיית הקבוצות של ארגונים אחרים.

 

מתנדבים בעמותה

במהלך השנה פנו אלינו מתנדבים אחדים, והוועד יצר קשר עם חברי עמותה שהביעו רצון להיות מעורבים בפעילותה ועם מתנדבים, המסייעים בפעילויות העמותה ופועלים במסירו רבה "מאחורי הקלעים".
העמותה היא ארגון המבוסס על עבודת מתנדבים ואי לכך מתנדבים אלו, אשר פועלים במסירות רבה, בחלקם לאורך שנים, קריטיים לקיום פעילויות. במעגל הפעילים, שעובד לכל אורך השנה יש כ- 40 מתנדבים, ובמעגלים הרחבים יותר, הלוקחים חלק בארגון והנחייה בפעילויות השונות, התנדבו כ-70 פעילים נוספים. תחומי ההתנדבות כללו את ארגון ערבי "מקבץ בסלון", סדרת פעילויות "מדברים קבוצה" וכן השתתפות כחברים בוועדות ההיגוי השונות, בוועדת מלגות, בארגון הכנס המדעי הגדול, ובארגון סופשבוע קבוצות והנחייה בו.
בנוסף, באופן לא תמיד גלוי לעין, פועלת מערכת "מקבץ", וקבוצת סוקרים נאמנה, המסייעת לעריכה המקצועית והטובה של המאמרים בכתב העת.
אנו מעריכים את פעילותם ומודים להם מקרב לב על התרומה המגוונת והאיכותית לפעילויות, ועל הסיוע במימוש החזון של העמותה וקיומו הלכה למעשה.

המעוניינים לקחת חלק בפעילויות העמותה - אנא לחצו כאן.

 

 

אדמיניסטרציה, שקיפות וניהול פיננסי

תפקידים מרכזיים בתחום זה הינם תפקיד המנהלת האדמיניסטרטיבית של העמותה ותפקיד הגזבר.
המנהלת האדמיניסטרטיבית פועלת לעידוד וחיזוק החזון וערכי העמותה, ומסייעת לבניית תכניות עבודה, ולמימושן. היא מסייעת בניהול פיננסי של העמותה, בהפקה ושווק פעילויות העמותה בשיתוף עם ועדות ההיגוי השונות, בניהול מערך חברי העמותה, בליווי ותמיכה בראשי הועדות השונות בעמותה, בקיום קשרים עם גורמי חוץ, ובניהול אדמיניסטרטיבי שוטף.
גזבר העמותה, תפקיד רב חשיבות הנעשה כל כולו בהתנדבות (!), מבצע את התכנון והמעקב התקציבי, מסייע לכל אחראי פעילויות לתכנן את תקציב הפעילות, ומנהל את הפעילות הכספית מול המערכת הבנקאית. כמעט כל הפעילות המנהלתית והרישום הפיננסי מתבצעים כיום באמצעות האינטרנט במערכות ממוחשבות, ומתקיים תהליך קפדני של רישום התקבולים וההוצאות. השנה החלפנו את משרד רו"ח חיים וורמברנד במשרד חדש, דינמי ותומך של רוה"א רוזה רייך, המעניק לנו שירות מצויין, ממשיך ללוות ולבקר את כל הפעילות החשבונאית של העמותה.

לחצו כאן לעיון בדו"ח הכספי לשנת 2019.

לחצו כאן לעיון בדו"ח ועדת ביקורת 2019.

 

אנו שמחים להסתכל לאחור על שנה ברוכת פעילות וממשיכים קדימה, עם פעילויות ישנות וחדשות.

 

ועד העמותה

טל אלון - יו"ר העמותה, ועורכת משותפת של כתב העת "מקבץ".
רוני בן אריה - אחראית קשרי לקוחות ומרכזת האדמיניסטרציה של הוועדה המדעית, לקראת הכנס המדעי 2019.
יעל סגל - אחראית על המתנדבים לעמותה.
דודי נתן - אחראי ועדת חברים.
אביחי אבידור - רכז סדרת המפגשים "מדברים קבוצה".
רחלי נועם - חברת ועדת היגוי לכנס סופשבוע קבוצות.
עידית שני-אדום

חברי ועד נלווים

רוני גילת - גזבר

 

ועדת ביקורת

ד"ר ברוס אופנהיימר
עמית כהן