דו"ח פעילות 2020
אנו שמחים להגיש את דו"ח הפעילות לשנת 2020
ועד העמותה
שנה זו הייתה שנה בלתי רגילה בכל מובן. ההתמודדות עם מעגלי חיינו בתקופת הקורונה, ב"פוסט קורונה" ובמבצע "שומר החומות", בצד תהליכי בחירות חוזרים עד להקמת הממשלה, השפיעו באופן אישי, משפחתי וחברתי, ומן הסתם היו חלק בלתי נפרד ומשמעותי גם בהנחייה ובטיפול הקבוצתי, לכל העוסקים בתחום. גם בשנה זו הועד המשיך לפעול במתכונת מלאה, עתירת פעילות מותאמת למפגשים בזום, שכללה גם את הכנס המסורתי של סופשבוע קבוצות - לראשונה במתכונת מקוונת.
הפעילויות השונות מכוונות ליישום חזון העמותה, להוות בית לכל המנחים והמטפלים הקבוצתיים, מכל תחום ודיסציפלינה. מרחבי הזום אפשרו מפגש גם של הרחוקים גאוגרפית, ואף של קולגות הגרים בחו"ל, ובמובן זה הייתה התרחבות ושמחה לפגוש רבים מעמיתנו. ועדת הביקורת הייתה שותפה בישיבות, כפי שהיה נהוג בשנים הקודמות. התקיימו ישיבות באופן שוטף, אחת לחודש.
במאי 2020 נערכה אסיפת חברים כללית. הועד עסק בחשיבה במגוון סוגיות הנוגעות להעמקת הקשר והפעילות עם מנחים ומטפלים קבוצתיים, תוך הבנת הצרכים השונים בתקופה המיוחדת בה היינו.
בשנה זו יצא לאור גיליון נוסף של "מקבץ", כתב העת של העמותה, במתכונת של גיליון מורחב, וחלק מהמאמרים בו כבר התייחסו לתקופת הקורונה ומשמעויות להנחיה ולטיפול בקבוצות. ייסדנו סדרת מפגשי קבוצה קטנה בשם "להרחיב את הזום", וכן סידרת מפגשים חדשה "זום אין", שהתפתחה והתקיימה בתקופת הסגר הראשונה, ומפגש נוסף, שהתקיים בהמשך השנה. ערכנו ערב השקה חגיגי לספרו של ד"ר רובי פרידמן 'סיפור-חלום, הפרעות יחסים ומטריצת החיילים', וקיימנו סדרת מפגשים "סודות מן הקבוצה הגדולה" בזום, עם ד"ר רובי פרידמן ותמי אלעד. בסדרת המפגשים "תורת הקבוצות" קיימנו חמישה מפגשים, שכל אחד מהם פגש את נושא ההנחיה והטיפול הקבוצתי מזווית מקורית אחרת, ולווה בהיבט תיאורטי מעניין.
המפגשים המשותפים שיזמנו בעמותה, ויפורטו בהמשך, מחזקים את חזון העמותה של למידה מקצועית משותפת, ושיתוף בניסיון, בסוגיות חשובות להנחייה וטיפול קבוצתי, והרחבת הידע על הנחיית קבוצות דרך למידה של דיסציפלינות שונות. ניתן דגש על התנסות בפעילויות, עיבוד רגעים משמעותיים בהנחיה, וחקירת תפקיד המנחה והמטפל הקבוצתי במופעיו השונים בעולם הולך ומשתנה, בו אי הוודאות והעמימות מלווים אותנו תדיר. הניסיון והשיתוף של משתתפי הפעילויות חשוב, מעניין ומלמד לא פחות לעתים, מזה של האורח המרכזי המוזמן למפגש, ואנו רואים עצמנו "נותנים במה" גם לניסיון של חברי העמותה כשותפים מלאים לדרך, ומאפשרים שיחה ומעורבות שמייצרים לעתים חיבור מעבר לפעילות יחידה.
בהמשך נציג את הפעילויות השונות של העמותה, וכן, את הגופים השוני המניעים את פעילויות העמותה בהתנהלותה השוטפת.
פעילות תוכן
מוזמנים ללחוץ על הקישורים לפעילויות להלן:
~ כנס סופשבוע קבוצות ה-17 – "אנחנו פה"
לראשונה הותאם בחשיבה מעמיקה כנס סופשבוע קבוצות למתכונת עבודה בזום, והתקיים תוך רגישות רבה לדילמות ולצרכי התקופה. הכנתו דרשה חשיבה יצירתית, הקדשת תשומת לב לפרטים, ואף אומץ מסויים, הקשור להעברת מרחב המפגש ה"רגיל" והמוכר לסביבה וירטואלית. בסיומו עלתה שביעות רצון גבוהה של משתתפי הכנס, והוקרה על עצם קיומו בנחישות, במועד הנהוג כל שנה.
~ סדרת מפגשי קבוצה קטנה "להרחיב את הזום"
משתתפי הקבוצה הוזמנו למפגשים קבוצתיים בהם ניתן היה להתבונן על עצמם בתוך התקופה, ועל השינויים שמתרחשים בחברה כולה, בניסיון להבין ולהמשיג את החוויה, תוך כדי התרחשותה, מתוך רצון למצוא משמעות, ולהרחיב את היכולת לנשום, להתנהל ולצמוח גם בתקופה זו.
~ סדרת מפגשי "זום אין:
ארבעה מפגשים התקיימו בתחילת השנה, עם החלת הסגרים:
על קרבה אנושית בזמן הרחקה חברתית בהנחיית הרנן פאבלוקס.
מופעי מדיאה-הצגה ומציאות, הרצאה ושיח עם שלמה פלסנר.
אכילה בסגר, הרצאה ושיח עם סיגל פלינט.
חרדים כחלק מ"השלם הישראלי" בימי קורונה, הרצאה ושיח עם רוחי רוזנברג
מפגש נוסף התקיים באמצע השנה: אינטימיות – סיפור, מסע, בשיתוף עם "מניפות".
~ ערב השקת ספר מאת ד"ר רובי פרידמן
בהשקת הספר של רובי פרידמן 'סיפור-חלום, הפרעות יחסים ומטריצת החיילים', לקחו חלק בהרצאות קטנות גב' חני בירן, ד"ר אבי ברמן, ד"ר יעל דורון ויו"ר העמותה לאנליזה קבוצתית, גב' ליאת אריאל. הערב סקר חלקים של הספר והרחיב את החשיבה על התימות המרכזיות המופיעות בו.
~ סדרת מפגשים "סודות מן הקבוצה הגדולה"
התקיימו שני מפגשים ש"הועברו" לזום ואפשרו לחוות התנסות קבוצה גדולה בזום, עם חוויה ולמידה של המשתתפים כאשר לאחר ההתנסות התקיימה שיחה משותפת עם המנחים של חשיפה וחקירת אופי ההתערבויות ומה הדינמיקות אשר איפיינו אותן. שני המפגשים הונחו ע"י דר" רובי פרידמן ותמי אלעד.
~ סדרת מפגשים "תורת הקבוצות"
במפגשים אלה הוזמן/ה מנחה אורח/ת ששיתף מעבודתו בקבוצה ייחודית, ובהמשך הוצג רעיון תיאורטי מעניין ונערך דיון במפגש בין הניסיון המעשי בהנחיה וטיפול עם התכנים שעלו. במהלך השנה התקיימו חמישה מפגשים:
~ סדרת המפגשים "מדברים קבוצה"
בסדרה זו פגשנו את ד"ר אבי ברמן בהרצאה מרתקת על 'האחר המנתץ – בין העצמה הדדית לדיכוי', ומופעים של התהליך בעבודה קבוצתית. גב' מרים ברגר היתה מדיינת בהמשך להרצאה, ונפתחה שיחה גם עם קהל המשתתפים.
~ הרצאה מאת מרים ברגר ואסיפה כללית
באספה הכללית הוזמנה גב' מרים ברגר להרצאה בנושא "העד, כמצב נפשי חיוני בתהליך החלמה מפציעות טראומטיות". השיחה המעניינת שהתפתחה התייחסה גם לניסיונה האישי של המציגה ולחוויות נוספות של משתתפים בהקשר לתימות אלה על משתתפים, כמו גם על המנחה.
~ "מקבץ" - כתב העת הישראלי להנחיה ולטפול קבוצתי
בשנה זו יצא לאור, בעריכתם של שני העורכים, גיליון מורחב וגדול מהרגיל של כתב העת "מקבץ", ובו מגוון מאמרים אקדמיים מעניינים, שחלקם התייחסו להנחיה ולטיפול קבוצתי בראי התקופה - משמעויות של הנחייה מקוונת, עם אוכלוסיות שונות ובמסגרות שונות. הורחבה קבוצת הסוקרים של המאמרים המוגשים לכתב העת, ואנו רוצים לעודד את הכתיבה גם הלאה, לשתף וללמד בידע הפרקטי והתאורטי בין מנחים עמיתים.
הגיליונות הקודמים של "מקבץ" התפרסמו במסגרת ספריית JSTOR, ספריה אינטרנטית בינלאומית, אשר מאפשרת גישה למאמרים בכל העולם. הכניסה חופשית דרך ספריית הביטוח הלאומי.
פרטים נוספים על כתב העת מקבץ ניתן למצוא כאן.
פעילות בתחום הארגון
הפעילויות בתחום הארגון מאפשרות תמיכה בפעילויות התוכן, וחלקן בעשייה של ועד העמותה הוא משמעותי.
ועדת חברות
ועדת החברות פעלה בשנת 2020 בעיקר למטרת חידוש חברות ותשלומים של חברי העמותה ולמטרת גיוס חברים חדשים, תוך מחשבה על קהלים של מנחי קבוצות שאינם מגיעים בדר"כ לפעילויות העמותה.
העמותה רואה בחבריה "שותפים לקהילה מקצועית", ומדגישה את העושר והלמידה הייחודית הקיימים במפגש מנחים מדיסציפלינות שונות.
בסוף השנה הגענו למספר של 134 חברי עמותה (151 בסוף 2019). חברי עמותה כוללים את המשלמים דמי חברות ואת מייסדי העמותה, שהוענקה להם חברות כבוד לחיים. במהלך 2018, החליט הוועד לגבות דמי חברות סמליים מסטודנטים שנה שנייה להנחית קבוצות, במקום שנת חברות חינם, כפי שהיה בשנים קודמות.
פרטים נוספים על הצטרפות כחבר/ת עמותה ניתן למצוא כאן.
ועדת מלגות
הוועדה אחראית על חלוקת מלגות (סבסוד השתתפות בפעילויות העמותה). הוועדה מנהלת את עיקר התקשורת בין חבריה ובינם לבין מבקשי המלגות באינטרנט ונפגשה לדון בבקשות למלגה לקראת כנסים וימי עיון. בשנת 2020 חילקה הוועדה 6 מלגות, לצורך השתתפות בסופשבוע קבוצות הוירטואלי. הבקשות למלגה הוערכו ודורגו על פי שבעה קריטריונים קבועים מראש, אשר פורסמו באתר העמותה, לשם עקרון השקיפות. התקבלו 20 תרומות.
ועדת המלגות מבקשת להודות לתורמות ולתורמים על נדיבותם ורוחב ליבן/ם. פרטים נוספים על מצב הקרן מתפרסמים בדו"ח הפיננסי.
פרטים נוספים על מתן מלגות ותרומות ניתן למצוא כאן.
קשרי קהילה ושיווק
שיווק פעילויות העמותה במהלך 2020 התנהל במתכונת הרגילה. במסגרת החלפת הוועד בסוף 2017 התמנתה מובילה חדשה לצוות קשרי קהילה ושיווק, בנוסף לתרומתה הרבה של המנהלת האדמיניסטרטיבית בתחום זה. החל מאמצע השנה גם בנושאי פרסום בעקבות איוש תפקיד הפרסום בצורה מלאה יותר. אחד ההיבטים של קשרי קהילה ושיווק בא לידי ביטוי ביצירת שיווק במתכונת "ברטר" עם ארגונים שונים, ובכך חשיפה לקהלים חדשים ועזרה בהפצת פעילויות רלוונטיות לחברי העמותה. פעילויות אלה משלבות גם שימוש באתר העמותה, משלוח דפי רב-מסר כמה פעמים בחודש לרשימת תפוצה של כ-7000 כתובות, שימוש בפייסבוק וברשימות תפוצה ייחודיות בעת הצורך, בהתאם לסוג הפעילות. חלק מהפרסום כולל פעילויות משמעותיות בעולם הנחיית הקבוצות של ארגונים אחרים.
מתנדבים בעמותה
במהלך השנה פנו אלינו מתנדבים אחדים, והוועד יצר קשר עם חברי עמותה שהביעו רצון להיות מעורבים בפעילותה ועם מתנדבים, המסייעים בפעילויות העמותה ופועלים במסירות רבה "מאחורי הקלעים".
העמותה היא ארגון המבוסס על עבודת מתנדבים ואי לכך מתנדבים אלו, אשר פועלים במסירות רבה, בחלקם לאורך שנים, קריטיים לקיום פעילויות. במעגל הפעילים, שעובד לכל אורך השנה יש כ- 40 מתנדבים, ובמעגלים הרחבים יותר, הלוקחים חלק בארגון והנחייה בפעילויות השונות, התנדבו כ-70 פעילים נוספים. תחומי ההתנדבות כללו את ארגון ערבי "מקבץ בסלון", סדרת פעילויות "מדברים קבוצה" וכן השתתפות כחברים בוועדות ההיגוי השונות, בוועדת מלגות, בארגון הכנס המדעי הגדול, ובארגון סופשבוע קבוצות והנחייה בו.
בנוסף, באופן לא תמיד גלוי לעין, פועלת מערכת "מקבץ", וקבוצת סוקרים נאמנה, המסייעת לעריכה המקצועית והטובה של המאמרים בכתב העת.
אנו מעריכים את פעילותם ומודים להם מקרב לב על התרומה המגוונת והאיכותית לפעילויות, ועל הסיוע במימוש החזון של העמותה וקיומו הלכה למעשה.
המעוניינים לקחת חלק בפעילויות העמותה - אנא לחצו כאן.
אדמיניסטרציה, שקיפות וניהול פיננסי
תפקידים מרכזיים בתחום זה הינם תפקיד המנהלת האדמיניסטרטיבית של העמותה ותפקיד הגזבר.
המנהלת האדמיניסטרטיבית פועלת לעידוד וחיזוק החזון וערכי העמותה, ומסייעת לבניית תכניות עבודה, ולמימושן. היא מסייעת בניהול פיננסי של העמותה, בהפקה ושווק פעילויות העמותה בשיתוף עם ועדות ההיגוי השונות, בניהול מערך חברי העמותה, בליווי ותמיכה בראשי הועדות השונות בעמותה, בקיום קשרים עם גורמי חוץ, ובניהול אדמיניסטרטיבי שוטף.
גזבר העמותה, תפקיד רב חשיבות הנעשה כל כולו בהתנדבות (!), מבצע את התכנון והמעקב התקציבי, מסייע לכל אחראי פעילויות לתכנן את תקציב הפעילות, ומנהל את הפעילות הכספית מול המערכת הבנקאית. כמעט כל הפעילות המנהלתית והרישום הפיננסי מתבצעים כיום באמצעות האינטרנט במערכות ממוחשבות, ומתקיים תהליך קפדני של רישום התקבולים וההוצאות. משרדה הדינמי והתומך של רוזה רייך, מעניק לנו שירות מצויין בהנהלת וראיית חשבון, וממשיך ללוות ולבקר את כל הפעילות החשבונאית של העמותה.
לחצו כאן לעיון בדו"ח הכספי לשנת 2020.
לחצו כאן לעיון בדו"ח ועדת ביקורת 2020.
אנו שמחים להסתכל לאחור על שנה ברוכת פעילות וממשיכים קדימה, עם פעילויות ישנות וחדשות.
ועד העמותה
טל אלון - יו"ר העמותה, ועורכת משותפת של כתב העת "מקבץ".
רוני בן אריה - אחראית קשרי קהילה.
יעל סגל - אחראית על המתנדבים לעמותה.
דודי נתן - אחראי ועדת חברים.
אביחי אבידור - רכז סדרת המפגשים "מדברים קבוצה".
רחלי נועם - חברת ועדת היגוי לכנס סופשבוע קבוצות.
עידית שני-אדום
חברי ועד נלווים
רוני גילת - גזבר
ועדת ביקורת
ד"ר ברוס אופנהיימר
עמית כהן