מקבץ - דצמבר 2021, גיליון 26.1-2

דבר המערכת

חלפה עוד שנה לא פשוטה, שבה נאלצנו להתמודד עם השלכות הקורונה. המגפה הכלל־ עולמית השפיעה גם על העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי, ועל מקבץ - כתב העת הישראלי להנחיה ולטיפול קבוצתי. יחד עם זאת, לשמחתנו גילינו שגם בתקופה זו לא הפסקתם לכתוב, ובזכות התמדתכם אנחנו שמחים להוציא לאור עוד גיליון כפול של כתב העת, הכולל מאמרים במגוון תחומים וסקירה של ספר.

גיליון זה של מקבץ מתאפיין בשני שינויים מהותיים הנוגעים לדרך שבה יוצא כתב העת לאור. בכתבי העת האקדמיים בכל העולם משקיעים העורכים מאמצים גדולים בניסיון לקצר את משך ההמתנה לפרסום מאמרים, לטובת המחברים והקוראים גם יחד. גם אנחנו עשינו צעדים לכיוון זה, והחל מהגיליון הנוכחי אנו נוקטים בתהליך שנקרא "קדם־פרסום", שבמסגרתו מתפרסמים המאמרים ברגע שהכנתם לדפוס נשלמת, ולא נדרשים להמתין עד לפרסום הגיליון המלא, שיוצא לאור רק לאחר שכל המאמרים בו מוכנים. בשלב הקדם- פרסום ניתן לקרוא בחינם את תקצירי המאמרים, ואת המאמרים המלאים ניתן לרכוש בתעריפים המתפרסמים באתר. השינוי הנוסף מתייחס לתקצירים באנגלית, שמתפרסמים כעת בראש הגיליון, ולא בסופו. שינוי זה נועד להפוך את המאמרים לנגישים יותר, גם בחיפושים אינטרנטיים בעבור מחפשים המשתמשים במילות מפתח באנגלית, וגם בספריית JSTOR – הספרייה הבינלאומית המרכזית שבה מתפרסמים כל מאמרי מקבץ.

המאמר הראשון בגיליון, "קישורים חברתיים: עבודה קבוצתית במרחב הווירטואלי של משתתפים עם קשיי תקשורת", שחיברו גל ואן דן ברינק ויואב בן צבי, מתאר עבודה קבוצתית שנעשתה בתוכנית "רעים", המפעילה קבוצות חברתיות לילדים ולמבוגרים עם לקויות תקשורת בתפקוד גבוה. המאמר בוחן את העבודה שקיימה התוכנית במרחב הווירטואלי בזמן התפרצות נגיף הקורונה.

המאמר של ד"ר יוסי לובלסקי, "טראומטיזציה עקיפה אצל מנחי קבוצות גדולות ב׳עמך׳", מתייחס לחשיבות של עבודה במסגרת קבוצה גדולה בהקשר של טיפול במשברים. המאמר בוחן את הביטויים הייחודיים של טראומטיזציה עקיפה בקרב מנחי קבוצות גדולות העובדים עם ניצולי שואה בעמותת "עמך", ומתאר מחקר בנושא שנערך בגישה איכותנית־ קונסטרוקטיביסטית.

מאמרם של ד"ר דניאל ג'. נ. ווייסהוט ויוסי מיץ, "קבוצה טיפולית פתוחה ('קבוצת רכבת׳) בצבא", מציג קבוצה מעניינת אחרת. המאפיינים של קבוצות הרכבת שונים באופן מהותי מאלה של קבוצות טיפוליות סגורות, משום שהתהליך הקבוצתי הדינמי שמתחולל בהן מתחלק לפרקי זמן קצרים יחסית, בהתאם לתחלופה של חבריהן.

זווית ייחודית נוספת של עבודה קבוצתית מציגה אורית מס־גולדמן, במאמרה "פעולה וטֵלֶה (tele) בפסיכודרמה: דרכים לחשיפת הלא־מודע של המטופל". המאמר מציג דרכים ייחודיות לחשיפת הלא־מודע של המטופל במסגרת הפעולה בפסיכודרמה, ומראה כי המעמד של פעולה זו שונה באופן מהותי ממעמדה של הפעולה בטיפול הפסיכואנליטי.

שני מאמרים נוספים בגיליון זה עוסקים במפגש בין הנחיה קבוצתית לנושא חברתי טעון. מעניין לשים לב לקווי הדמיון והשוני בין שתי ההתרחשויות הללו, שנערכו במרחבים שונים.

המאמר "לדעת/לא לדעת: עוטף ירושלים כגבול מדיני ותודעתי" של ורדה עמיר, הרנן פאבלוקס וד"ר שרה קלעי ז"ל, מתאר סדנה שהתרחשה בירושלים על בסיס שיתוף פעולה בין ארגון "פסיכואקטיב" לבין העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי. הסדנה הזמינה את משתתפיה לצאת ביחד מחדר הטיפולים כדי לפגוש את המציאות שבחוץ.

המאמר של אילת זהבי ונאוה קורץ־קורן, "דברים שרואים משם רואים גם מכאן: חוויית המנחה בקבוצה דינמית המשחזרת את יחסי הקונפליקט הישראלי - פלסטיני בחברה הישראלית", מתאר חוויה מסוג אחר, שהתקיימה במרחב שונה מאוד: המרחב האקדמי. המאמר מתאר תהליך הנחיה של שתי מנחות יהודיות עם קבוצה דינמית שכל משתתפיה היו סטודנטים לתואר שני מן המגזר הערבי.

גם המאמר של ד"ר רחלי לזר, "ההשפעה של עבודה קבוצתית בשילוב אומנויות על ההתפתחות של מורים ועל הקשר שלהם עם תלמידיהם", מציג התבוננות על קשר שנוצר במסגרת אקדמית בין מורים־מנחים לבין סטודנטים. המאמר מציג את דרכי ההתמודדות של מורים עם מצבים חברתיים ורגשיים קשים אצל תלמידיהם.

מאמרם של ד"ר דניאל ג'. נ. ווייסהוט וד"ר רבקה מושונוב, "שאלון התאמה לקבוצה: כלי הערכה חדש", עוסק במשימה המורכבת של התאמת משתתפים לקבוצה. המאמר מדגיש את הקשר ההדוק בין הצלחה של קבוצה טיפולית לבין הרכב משתתפיה. הוא מציג את הנושא מנקודת מבט מחקרית, ומציע את תרומתו לתחום המתודולוגי של בניית קבוצה.

לבסוף, ד"ר נאוה בן ארצי מציגה סקירה של הספר "הגישה המוטיבציונית בקבוצות" מאת כריסטופר ק. וגנר, קארן ס. אינגרסול וכותבים נוספים, שיצא לאור ב- 2019. סקירתה מראה כיצד הצליחו המחברים לכתוב ספר מעמיק ומרתק, שיוכל להעשיר את כל מי שמבקש לעודד שינוי התנהגותי דרך השפעה על המוטיבציה הפנימית של אדם.

אנו מאחלים לכם קריאה מהנה!

טל אלון וד"ר דניאל ג'. נ. ווייסהוט