האם גם השתקה היא צורה של תקשורת
בהמשך לסדנה באותו נושא, שהעברנו בכנס העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי, מתאר המאמר את תופעת ההשתקה כהתרחשות אינטר-סובייקטיבית שבה לחצים חיצוניים פוגשים התנסויות פנימיות. הוא מפרט את התנאים שבהם, במודע או שלא במודע, תחת לחץ חיצוני, מסכים העצמי לוותר על קולו הפנימי, משתלב בעסקה אלימה, וכתוצאה מכך חווה מתקפה על מערכי החשיבה שלו, ואיום באובדן המשכיות קיומו. חוויית ההשתקה מתוארת גם כתוצאה של התנסות פוגענית (impingement).
המאמר מציג דוגמאות מהסדנה, שמטרתן להאיר את האפשרות להתמודד עם ההשתקה דרך הלמידה מן ההתנסות המשקמת את תחושת ההמשכיות באמצעות שמירה על מרחב מעברי.
מילות מפתח: השתקה, התקפה על החשיבה, עיסקה אלימה, המשך תחושת הקיום, הבנייה הבין-אישית והחברתית של תהליכי השתקה
שרה מצר, MSW, ולימודי ייעוץ ארגוני בגישה פסיכואנליטית מערכתית, היא בוגרת התכנית ללימודים מתקדמים בפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית במרכז ויניקוט. עוסקת בפרקטיקה פרטית בפסיכותרפיה אישית וזוגית, בייעוץ ארגוני. מתעניינת בהיבט הפסיכולוגי של יחסי כוחות בקבוצה ובחברה, ובקשר בין פוליטיקה ופסיכולוגיה. חברה ב"אפק" ובארגון "עו"סים שלום".
סילויה נייזברג זילברמן היא פסיכולוגית חינוכית, מדריכה, פסיכותרפיסטית, יועצת ארגונית ומנחת קבוצות, וכן מרצה במכון שכטר. היא מתמחה בין השאר גם בניתוח התפתחויות אלימות, באבחון ליקויי למידה וטיפול בהם, ובפענוח יחסי הגומלין בין קוגניציה ורגש. חברה ב"אפק ישראל", וב-Opus UK.
אריה פלט הוא בעל תואר ראשון בחינוך ובהיסטוריה כללית מאוניברסיטת בן גוריון, ובוגר בית הספר לפסיכולוגיה חברתית והנחיית קבוצות ע"ש פישון ריביר, בירושלים. יועץ ארגוני עצמאי המתמחה בארגונים עם זיקה קהילתית בתחומים של חינוך, קהילה, רווחה, שלטון מקומי ובריאות הנפש.