יצירת כנס: תוכן-תהליך בקבוצה גדולה

יצירת כנס, עם ריבוי של מרצים, פאנלים, קבוצות וסדנאות, המיועד למאות משתתפים, דורש ארגון רב ועבודה בקבוצת משימה גדולה. בקבוצת משימה כזו מתקיימים תהליכים מודעים ולא מודעים המאפיינים קבוצה גדולה. עולים בה רגשות יצירתיים ויצריים, ומתעוררים גם ניגודי אינטרסים, מאבקי שליטה וכוח. המאמר בוחן את הקבוצה שעסקה בתהליך הבנייה של הכנס המדעי השביעי של העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי, שכותרתו היתה "קבוצות וזהויות". הוא סוקר חמישה נושאים מרכזיים שעלו בתהליך הבנייה: הערכים שעליהם התבססה העבודה, תהליך העבודה של התת קבוצות, דרך עבודתה של ועדת הקדם כנס, דרכי ההתמודדות עם זהויות שונות, ומיקום הידע בתוך הקבוצה הגדולה. סוגיות אלה נכחו במהלך העבודה בתהליכים מקבילים, ומתוארות תוך המשגה תאורטית של הקבוצה הגדולה, ויחסי הכוחות הפועלים בה. המאמר דן בסוגיות השונות בשתי רמות, זו של השאלות הארגוניות-מקצועיות, וזו של הדינמיקה שנוצרה, ומתייחס לקשר בין שתי הרמות הללו, או מה שקרוי בשפת מנחי הקבוצות "תוכן-תהליך". הבדיקה של תהליך הבנייה של הכנס מלמדת ששימוש יעיל בתהליכים, בקונפליקטים ובכוחות של הקבוצה הם שאפשרו יצירת כנס מקצועי ומצמיח.

 

מילות מפתח: הקבוצה הגדולה, תהליכים דינמיים, תאוריית המערכות, תת קבוצות, זהות

 

מטעמי נוחות נכתב המאמר בלשון זכר, אך מתכוון להתייחס למגדרים השונים.
מידע נוסף על הכנס, ההרצאות והסדנאות ניתן למצוא באתר העמותה: http://www.isragrouptherapy.org.il

 

תודות למסלול האקדמי של המכללה למנהל על אירוח הכנס, ולד"ר ברוס אופנהיימר, לרחל יעקובוביץ ולחגית שחר על תרומתם למאמר.

ד"ר דניאל ג'.נ. ווייסהוט, MBA, PsyD – פסיכולוג קליני, מטפל, יועץ ארגוני ופעיל זכויות אדם. מרצה בחוג לעבודה סוציאלית במכללה החרדית בירושלים (שלוחה של

אוניברסיטת בר-אילן) ובבית הספר המקצועי לפסיכולוגיה בסקרמנטו. מכהן כיו"ר העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי, ושימש כמנהל הכנס המדעי המתואר במאמר זה.

 

רונית שי, MA – מטפלת פרטנית וקבוצתית בגישה פסיכואנליטית לקאניאנית, ומנחת קבוצות בשילוב אמנויות. עורכת שותפה בספר סיפור קבוצתי: מנחים כותבים על דרכם עם קבוצות. פיתחה מודל דינמי-משימתי לפיתוח מסוגלות תעסוקתית, ומשמשת כיועצת ומנחה בתחום זה. חברת צוות אכוונה – אבחנה והכוונה לילד במשפחתו ובסביבתו בגישה פסיכואנליטית-התפתחותית-מערכתית. מכהנת כסגנית יו"ר העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי, ושימשה גם כסגנית למנהל הכנס המדעי המתואר במאמר זה.

 

ד"ר רונית ביסון, PsyD – בעלת תואר שלישי בפסיכולוגיה בתחום הטיפול הקבוצתי. פסיכותרפיסטית מוסמכת בגשטלט, מטפלת פרטנית וקבוצתית. מרצה במכללה האקדמית לחברה ואמנויות, ובבית הספר המקצועי לפסיכולוגיה בסקרמנטו. מלמדת בישראל ובמזרח הרחוק. כיהנה כיו"ר הוועדה המדעית בכנס המדעי המתואר במאמר זה.

 

טל אלון, MA בפסיכולוגיה חברתית – יועצת ארגונית בכירה ומנחת קבוצות, חברת סגל התכנית להנחיית קבוצות בארגונים עסקיים, המרכז הבינתחומי (IDC) הרצליה. יו"ר לשעבר של עמותת "בסוד שיח", חברת ועדת האוריינטציה של IFSI, צרפת. חברת הוועד המנהל של העמותה הישראלית להנחיה ולטיפול קבוצתי. כיהנה כיו"ר ועדת הקדם כנס בכנס המדעי המתואר במאמר זה.