מקבץ חורף 2015

מקבץ חורף 2015

תוכן

עורכת

ד"ר סמדר בן אשר

מערכת

דורית ברנע
חוה קדוש
ד"ר יהודית ריבקו
ד"ר ניצה רסקין

עורכים קודמים

ד"ר בני ריפא

יהושע לביא

סטנלי שניידר

ד"ר גילה עופר

אנקה דיטרוי

קוראים־סוקרים

ד"ר אתי אבלין
ד"ר סמדר בן אשר
דורית ברנע
ד"ר ורד גולן
מינה וילסון
ד"ר מרים לוינגר
דודי נתן
רונית שי
מרים שפירא

עריכה לשונית

דפנה רוזנבליט

עטיפה

נגה פרידמן

 

 

כרך 19 / גיליון # 2 / חורף 2015

‫דבר המערכת

בין הגיליון הקודם של "מקבץ", שפורסם באביב, וגיליון זה, החדש, המתפרסם בראשית חורף 2015, היתה כאן מלחמה. משיקולים פוליטיים, כלכליים ופרגמאטיים קראו לה "מבצע". האיום הממשי על שלום ילדינו - אלו הקטנטנים שהאזעקות קטעו את שנתם או משחקם התמים, אלו שהחופש הגדול שלהם מבית הספר התקיים בצלו הצר של המרחב המוגן, והגדולים יותר שכבר לבשו מדים - מהל את אימת המלחמה שלנו ברעש המצמרר של שתיקת הטלפונים, ובסיפורים שהם הביאו מן המלחמה, ביגון שסחבו איתם משם. מראות ההרס בצד האחר, הפליטים העוזבים את בתיהם, הילדים שעולמם וביתם חרב, וסבלם הגדול, היו לחלק מתמונת העולם של כולנו.

מרבית המאמרים המובאים בגיליון הנוכחי נכתבו לפני המלחמה, אך הם כוללים ביטוי עמוק של פגיעות וגם של תקווה. בשירה הנפלא, "כגלגל לפני סופה", כותבת דליה רביקוביץ: " עְּבֹמֶק הָהָר יֵשׁ אוּדֵי תַּבְעֵרָה/ וְהַלַּיְלָה חָרוּךְ כְּשׁוּלֵי הַקְּדֵרָה,/ וּבַחֹדֶשׁ הַבָּא תְּניִפֶנּוּ תְנוּפָה/ בְּסִירַת מִפְרָשִֹים מְהִירָה וְיָפָה/ עַל הַיָּם הַתִּיכוֹן מִשָּׂפָה אֶל שָׂפָה./ בַּחֹדֶשׁ הַבָּא יִנְהֲרוּ פְּנֵי הַיָּם/ וְהָעֵץ הַדָּוֶה יַעֲשֶֹה בְּעָרְמָה/ וְיַפְרִיחַ לַבֹּקֶר פְּרִיחָה אֲדֻמָּה." כמוה גם אנחנו מנווטים את חיינו האישיים והמקצועיים במשאלה לשגרה מבורכת, ללמידה מתמשכת, להתפעמות והתפעלות מיצירה חדשה. אנו מייחלים שתינתן משמעות למי שאנחנו ולחיינו המשותפים בקבוצות הקטנות של מעגלי חיינו, אלו שבהן אנחנו פועלים ועובדים, ובקבוצה הגדולה יותר, של עמיתינו להנחיה ולטיפול הקבוצתי.

בגיליון החדש ארבעה מאמרים ושתי סקירות.

פלג דור חיים כותב על הקבוצה הדינמית כמרחב של התמודדות עם ניכור וזרות. דרך תיאור העבודה בקבוצה טיפולית בילדים ובקבוצת הכשרה למנחי קבוצות מציג המאמר את הדרכים שבהן מבנה השיח הרגשי המתפתח בקבוצה מרחב חדש של שיתוף ברגשות אינטימיים לצורך עיבוד של משמעות וחיפוש אחר משמעות מחודשת בתוך החוויה של נראות ושייכות.

אלה סטולפר מרחיבה את גוף המחקר המתהווה בתחום של אחים שכולים, הבוחן את נוכחות האח שנהרג בתפישת השלם בקבוצה. היא מציגה את החלל כחלק בלתי נפרד מהשלם הקבוצתי, ואת ראיית החלל כחלק אינטגרלי מתפישת השלם הקבוצתי שנוכחותו הממשית מהווה בסיס לדינמיקה המתרחשת בתוך העבודה הקבוצתית.

שרון לשם זינגר מציגה התבוננות ייחודית, מבעד לפרספקטיבה של הפסיכודרמה, בנושא של התרחשות הלכתית המשתקפת בקבוצות. כוחן של הקבוצות טמון בכך שהן מעודדות חקירה של תהליכים בין–אישיים ותוך–אישיים, כאן ועכשיו ברגע ההווה, והכותבת מגייסת את הכוח הזה על מנת למקד את מבטה על התפילה כמקרה מבחן להתרחשות ההלכתית בהיבטיה הדינמיים. דווקא ההשתהות בעת התפילה מאפשרת רפלקסיה פנימית שמתבססת על התבוננות של האדם בחיי היום–יום שלו. ההשתהות שחברי הקבוצה חווים בזמן העבודה הקבוצתית מאפשרת לבנות מרחב של גילוי מחודש והיכרות אמפתית קרובה בין חברי הקבוצה ובין האדם לעצמו.

דב הדרי מתאר היבטים קבוצתיים וחברתיים של בנייה, של הרס החלום ושברו. הוא פונה לשם כך למטאפורה של מגדל בבל, אותו הוא קורא כחלום חברתי על אחדות המתפתחת לכלל מובחנות ושונות. מאמר זה הוא פיתוח והרחבה של הרצאה שהדרי העביר לפני כעשור בכנס מדעי שדן באתגרי הדיאלוג בתוך מאבק בין זהויות. במסגרת הדיון מפתח המחבר את הרעיון כי על מנת להגיע לצמיחה ולגדילה, זהות צריכה לעתים להרוס מבנים המספקים הגנות לא אפקטיביות. על מידת האקטואליות של הנושא ניתן ללמוד גם מכך שהכנס הבא של האגודה הבין–לאומית לקבוצות, EFPP, שיתקיים ביוני השנה בברלין, יעסוק בשאלת האחדות והשונות, וכותרתו תהיה Beyond Babel.

אריאלה בארי בן ישי ודב הדרי משתפים אותנו במסע אישי בזמן, ומתארים את כנס העמותה שהתקיים ביולי 2014 , בעיצומו של מבצע "צוק איתן". הכנס, שכותרתו היתה "חסמב"ה חסמב"ה", עסק בנושאים של הנחיה, הדרכה וטיפול קבוצתי בבני נוער. השם חסמב"ה נבחר כמטאפורה שנועדה להצביע על כוחה של הקבוצה לסייע לבני הנעורים להתמודד יחדיו עם מצוקות גיל ההתבגרות, במאבק המתמיד הניטש בין ה"אני" ל"אנחנו", בין בדידות לחברות, ובין פגיעות לתוקפנות. המתח הביטחוני, והאירועים של העימות הצבאי בגבול עזה, זימנו למשתתפי הכנס מפגש אישי וקרוב עם שאלות של חברה, שייכות והדרה, וגם עם סוגיות של אלימות וחתירה להתמודדות אחרת עם קונפליקטים בתוך קבוצות, וביניהן.

ברכה הדר סוקרת את ספרו של מוריס ניטצון, "מעבר לאנטי–גרופ", העומד לצאת לאור בזמן הקרוב. הדר יוצרת ציפייה לקריאת ספרו המעמיק של אחד מהאנליטיקאים הקבוצתיים הידועים והפוריים בימינו. היא מתארת את הדרך שבה מצליח ניטצון לראות את השינויים החברתיים– תרבותיים של ימינו, תוך פיתוח מעמיק של מושגי יסוד כמו הישרדות ומעֶבֶר, וסקירת ההקשרים, החיבורים והמשמעויות שנרקמים בקבוצות טיפוליות. הסקירה מעוררת רצון עז לאחוז את ספרו של ניטצון ולצלול עמוק לקריאתו.

אני מבקשת להודות לקוראים וליועצים שהשתתפו בסקירת המאמרים לגיליון הנוכחי: ד"ר אתי אבלין, דורית ברנע, ד"ר ורד גולן, מינה וילסון, ד"ר מרים לוינגר, דודי נתן, ד"ר יהודית ריבקו, ד"ר ניצה רסקין, רונית שי ומרים שפירא. תודה ליושבי הראש בקוֹ ד"ר דניאל ווייסהוט וחוה קדוש, על תמיכתם הגדולה בהוצאתו העקבית והקבועה של מקבץ, ולעורכת הלשונית דפנה רוזנבליט, המלווה אותנו במקצועיות ובנאמנות לאורך כל התהליך.

בימים אלה שוקדים חברים רבים מביננו על הכנת הכנס המדעי "קבוצות וזהויות", שייערך ביולי 2015 . זו תהיה הזדמנות להציג הרצאות שיפנו מבט חדש אל תיאוריות מתפתחות בשדה, ולעשייה ויצירה מגוונות בשטח. המציגים בכנס מוזמנים לקבל במה לנושאים השונים שיציגו, ולשלוח מאמרים לגיליון המיוחד הצפוי להתפרסם בסתיו 2015.

קריאה מהנה ופורייה,
ד"ר סמדר בן אשר, עורכת "מקבץ"

 

ניתן לרכוש גיליון זה של "מקבץ" באמצעות איזיפיי.

מידע נוסף במזכירות העמותה: דוא"ל [email protected] ; טל' 077-2151800.

מחיר גיליון 19/2: 59 ₪  (89 ₪ למוסדות, 39 ₪ לחברי עמותה/סטודנטים) + 10 ₪ דמי משלוח.

מחיר גיליונות קודמים: 39 ₪ בלבד.